Kostely, festivaly i nové filmy, kraj na podporu kulturu rozdělil téměř 40 milionů korun

30. 5. 2024

Královéhradecký kraj v roce 2024 vyčlenil na podporu kultury 38,2 milionu korun. Objem peněz rozdělil rovným dílem na obnovu památkového fondu a kulturní projekty v regionu, které zahrnují činnost muzeí a galerií, podporu filmařům či pomoc s financováním kulturních akcí, jako například Brutal Assault v Josefově. Na obnovu památek přitom letos jde rekordní množství financí.

Kostely, festivaly i nové filmy, kraj na podporu kulturu rozdělil téměř 40 milionů korun

„Kultura je velice široký pojem a ze strany kraje se ji snažíme rozvíjet v co nejširším spektru. Podporujeme proto muzea i galerie, ale i například mobilitu umělců a pracovníků v kulturní oblasti, aby nabrali nové nápady a inspiraci u kolegů v zahraničí. Zajímáme se i o podporu filmařů v regionu, jejichž práce zviditelňuje region a přináší zajímavé zakázky pro místní podnikatele. Nezapomínáme ani na obnovu památek, kam jsme letos alokovali rekordní částku přesahující 20 milionů korun,“ uvedla náměstkyně Martina Berdychová, do jejíž gesce patří kultura a cestovní ruch.

Dotace na obnovu památek

Vedení kraje vyčlenilo z rozpočtu 19,8 milionu korun na podporu obnovy památkového fondu a tyto peníze byly rozděleny do 89 projektů. Mezi nimi je například oprava střechy kostela Všech svatých v Sedloňově v Orlických horách, nebo restaurování monumentálního pískovcového portálu nového hřbitova na vrchu Gothard v Hořicích. Projekt města kraj podpořil částkou 325 tisíc korun.

Do obnovy památek patří i obnova historických varhan. Tento unikátní dotační program vypisuje Královéhradecký kraj již od roku 2008. Letos z něj podpoří všech sedm přihlášených projektů, mezi něž rozdělí téměř milion korun, a to například na restaurování varhan v kostele Povýšení sv. Kříže v Ostružně na Jičínsku.

Podpora kulturního dění

V programu na podporu kulturních aktivit rozdělil kraj téměř pět milionů korun, a to mezi 48 projektů. Mezi nimi je například Menteatrál – divadelní festival souborů s mentálním postižením, nebo festival Bez Šance fest, jehož výtěžek putuje na onkologii Dětské kliniky fakultní nemocnice Hradec Králové. Významný příspěvek na provoz získají i pořadatelé hudebního festivalu Brutal Assault. Letos se v bývalém pevnostním městě Josefov uskuteční již 27. ročník této akce s mezinárodním dopadem. Festival zapojuje širokou škálu spolků, firem z regionu, nabízí program různým věkovým skupinám. Pořadatelé se také zavedením vratných kelímků a kompostovatelného nádobí snaží neutralizovat uhlíkovou stopu festivalu a pomáhají při zalesňování v místech postižených kůrovcem.

Podpora činnosti muzeí a galerií zahrnuje 24 úspěšných projektů z celého regionu. S krajskou pomocí například pořídí v Městském muzeu a galerii Hořice nové policové regály a město Železnice bude moci nechat restaurovat cechovní korouhev cechu sedmeráckého. Městské muzeum v Jaroměři pak na letošní rok chystá velkou výstavu Na březích Nilu, kterou vzdá poctu přednímu českému egyptologovi a jaroměřskému rodákovi Břetislavu Vachalovi.

Na podporu audiovizuální tvorby dá krajské vedení šest milionů korun a mezi pěti úspěšnými projekty je i plánovaný snímek Dovolená v Českém ráji, který točí Adam Koloman Rybanský. Ten je podepsaný pod hořkou komedií Kdyby radši hořelo a nyní pracuje na komedii o rodinných vztazích na dovolené v Českém ráji.

Název programu Celková částka Počet projektů
Obnova památkového fondu 19 280 000 Kč 89
Program na podporu audiovizuální tvorby v KHK 6 000 000 Kč 5
Za kulturou v KHK 590 000 Kč 9
Podpora dokončení realizace aktivit spojených s přihláškou Broumova na EHMK 2028 2 499 456 Kč 10
Kreativní vouchery pro kulturní dědictví KHK 500 000 Kč 9
Podpora mobility v kultuře 360 000 Kč  7
Rezidence v oblasti kultury 400 000 Kč  7
Podpora činnosti muzeí a galerií 2 063 000 Kč 24
Podpora zachování nemateriálního kulturního dědictví 835 000 Kč 17
Obnova historických varhan 924 000 Kč 7
Podpora kulturních aktivit 4 820 914 Kč 48
Celkem 38 272 370 Kč 232