Konference o kreativním učení představí letošní pilotní projekty

10. 6. 2024

Druhý ročník konference Kreativní učení v Královéhradeckém kraji s podtitulem Jak dostat umění do škol a školy k umění aneb jak si věřit, tvořit, radovat se, objevovat a učit proběhne v Hradci Králové 13. června od 9 do 16 hodin v sále Knihovny města Hradce Králové. Konference nabídne celodenní program zaměřený na prezentace spolupracujících učitelů, umělců a žáků, kteří se v tomto školním roce zapojili do pilotního projektu kreativního učení. Konferenci je možné sledovat také přes online stream.

Konference o kreativním učení představí letošní pilotní projekty

Smyslem letošní konference je ukázat, jak se dětem, pedagogům a umělcům v rámci pilotních projektů na základních školách v Královéhradeckém kraji vedlo. Pro nás je důležité, že se mohou v závěru projektu všichni setkat, sdílet své zkušenosti, konkrétní dopady a praktické postřehy, které bychom rádi využili pro plánování dalších ročníků kreativního učení,“ přibližuje cíl letošní konference Ilona Havlíčková, koordinátorka kreativního učení z Centra uměleckých aktivit. „Zároveň věříme, že konference pomůže s osvětou kreativního učení a inspiruje další školy a aktivní učitele, aby se do budoucna zapojili,“ dodává.

Desková hra, asfalt art nebo food performance

Prezentace projektů jsou rozděleny do tří tematických bloků: Objevování uměleckých profesí, možností živého umění a filmu, které odrážejí pestrou škálu využitých uměleckých forem a jejich propojení s vyučovacími předměty a tematickými plány. Publiku se tak představí například tvorba deskové hry propojená se starými pověstmi českými, proměna školního dvora a nahlédnutí do profese architekta nebo zážitková výuka zeměpisu a angličtiny formou food artu a vizuálního storytellingu.

O žácích se žáky

„Velice mě těší, že se podařilo do programu konference aktivně zapojit i samotné žáky, protože si nedokážu představit, že bychom mluvili o žákovských projektech bez žáků. Pilotního ročníku se zúčastnilo velmi široké věkové spektrum dětí od druhé do deváté třídy, proto pro nás bylo důležité vytvořit pro ně co nejpříjemnější prostor, kde se nebudou ostýchat mluvit. O polední pauze se také v předsálí městské knihovny otevře jakýsi miniveletrh, kde jednotlivé školní delegace u svých vlastních stolků mohou neformálním způsobem zájemce seznámit se svou zkušeností nebo třeba pustit svůj krátký animovaný film. Kdo ví, třeba vzniknou i nějaká nová přátelství,“ popisuje Petra Kultová, konzultantka kreativity z Centra uměleckých aktivit.

Konference je součástí celoročního pilotního projektu kreativního učení v Královéhradeckém kraji podpořeného z Národního plánu obnovy. Účast je proto bezplatná a otevřená všem zájemcům z řad učitelů, umělců, kreativců či kulturních organizací a institucí. Podrobný program, medailonky řečníků a registrace k prezenční účasti či sledování online stream najdete na webovkách pořádající organizace Centra uměleckých aktivit Hradec Králové.

Více informací naleznete na www.cuahk.cz/akce/kreatfest-2024/