Jak napouštět bazén z vlastní vodovodní přípojky?

17. 6. 2024

Královéhradecká provozní, a. s., sděluje svým zákazníkům, že pro napouštění bazénů cisternou byla zrušena doprava do 10 km zdarma a doporučuje postup, jakým si lze napustit bazén svépomocí.

Hlavní výhodou napuštění bazénu svépomocí z vlastní vodovodní přípojky je možnost rozvržení vlastních časových potřeb zákazníka bez ohledu na termín dovozu cisternou. Dále zde dochází k úspoře výdajů zákazníka na napuštění bazénu svépomocí oproti dovozu vody cisternou, kde je zpoplatněna doprava a napuštění a vypuštění cisterny,“ vysvětluje generální ředitel Tomáš Hosa.

Pro srovnání, naplnění bazénu svépomocí o objemu 10 m3 stojí zákazníka zhruba 1 300 Kč včetně DPH. Cena dovozu vody cisternou do bazénu tohoto objemu ve variantě, kdy zákazník má uzavřenou smlouvu na dodávku pitné vody a/nebo odvádění odpadních vod, vyjde na zhruba 2 200 Kč vč. DPH, vypočteno pro vzdálenost 5 km. Při delší vzdálenosti cena samozřejmě stoupá, a to z důvodu platby dopravného tam i zpět.

Hradecké vodárny zákazníkům doporučují, jakým způsobem bazén opatrně napustit tak, aby nedošlo k uvolnění usazených sedimentů ve vodovodním potrubí vlivem vysoké rychlosti průtoku vody. „Napouštění je potřeba provádět slabou zahradní hadicí s nastavenou rychlostí průtoku přibližně 0,2 l za sekundu. Takto nateče deset až dvanáct litrů vody (běžný kbelík) za minutu, což je zhruba 750 litrů za hodinu. Bazén je dobré napouštět nejlépe přes noc, případně více nocí po sobě a v průběhu napouštění občasně zkontrolovat průhlednost vody,“ radí Jiří Kraus, manažer provozu pitných vod.

Podrobnosti k napouštění bazénů včetně podrobné kalkulace naleznete na webové stránce společnosti www.khp.cz/sluzby/napousteni-bazenu-2024/

V případě komplikací nebo nejasností prosím kontaktujte naši Zákaznickou linku 601 273 273 nebo 841 11 12 13.

Kontakt pro média:

  • Mgr. Jitka Zoubková
  • Tel.: +420 602 138 114
  • Email: jitka.zoubkova@khp.cz

Fotogalerie