Festival Jičín - město pohádky bude letos ve znamení kouzel

12. 9. 2023

V Jičíně se od středy 13. do neděle 17. září uskuteční s podporou Královéhradeckého kraje již 32. ročník festivalu Jičín - město pohádky, letos s podtitulem Pohádkové oKouzlení.

V rámci bohatého programu se můžeme těšit na řadu koncertů, divadelních představení, pohádkových dílen, workshopů i dalších kulturních akcí. Jak napovídá letošní podtitul, hlavním tématem budou kouzla a kouzelné bytosti. Na programu je více než 160 akcí.

Festival se koná na více místech, především však v historickém centru Jičína. Valdštejnské náměstí bude plné kreativních dílen, ukázek řemesel a další zábavy. V sobotu večer se uskuteční videomapping na budovu Valdštejnského zámku.

Patronem festivalu je již řadu let známý herec, dabér a bavič Jiří Lábus, kterého děti znají například z role čaroděje Rumburaka a který svůj hlas propůjčil mimo jiné plyšové postavě Jů z televizního dětského pořadu „Jů a Hele“ nebo kreslené Marge Simpsonové. Králem letošního ročníku pak je další známý herec a dabér Václav Vydra, který se rovněž objevil v řadě pohádek. Patron a král festivalu povedou společně se starostou města Janem Malým ve středu 13. září od 16 hodin pohádkový průvod plný masek, který celou akci oficiálně zahájí.

Festival Jičín - město pohádky bude letos ve znamení kouzel
Průvod v rámci festivalu Jičín - město pohádky v roce 2019

Dále na pohádkovém festivalu vystoupí například kapela Bombarďák s písničkami pro děti, mladý talentovaný muzikant Matěj Plšek, kouzelníci Richard Nedvěd či Tomáš Podzimek a řada dalších.

Festival patří mezi 22 tradičních kulturních akcí, které od kraje získaly tak zvanou trvalou (dlouhodobou) záštitu, ze které plyne i dlouhodobá krajská finanční podpora. Generálním mediálním partnerem akce je Česká televize zastoupená svou stanicí pro děti ČT :D (Déčko).

Soubory ke stažení