Blíží se 46. ročník Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují

8. 8. 2024

Tradiční Festival české filmové komedie se letos dočká již svého 46. ročníku a opět přinese do malebného Nového Města nad Metují jedinečnou atmosféru českého humoru. Místní kulturní centrum se stane dějištěm této prestižní přehlídky, která každoročně láká diváky nejen z regionu, ale i z celé republiky. Královéhradecký kraj je partnerem této tradiční kulturní akce.

Blíží se 46. ročník Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují Festival české filmové komedie, lidem dříve známý jako Novoměstský hrnec smíchu, je soutěžní tradiční akcí, na které se prezentuje filmová a televizní tvorba vytvořená v průběhu roku od předchozího ročníku.

Návštěvníci se i letos mohou těšit na pestrou paletu filmových projekcí, které nabídnou jak nové snímky, tak i legendární kousky české kinematografie. Součástí festivalu bude také bohatý doprovodný program, zahrnující besedy s tvůrci, tematické výstavy a hudební vystoupení, který vám obohatí už takto nabitý kulturní svátek. Nechybí ani oblíbené divácké hlasování, kde budou mít účastníci možnost rozhodnout o tom, který film získá prestižní cenu diváků.

Historie festivalu sahá do 70. let minulého století, kdy se v roce 1978 uskutečnil nultý ročník. Prezidentem festivalu byli v minulosti herci jako Pavel Zedníček, Jiřina Bohdalová a také Jan Hrušínský.

Vedle filmové přehlídky je součástí festivalu také prezentace výtvarných děl, koncerty či programy pro děti a rodiče, případně i tenisová utkání veřejně známých osobností. Kromě ocenění pro nejlepšího herce či herečku se na festivalu předává také Cena diváků, kterou získá film, v jehož průběhu se diváci nejvíce smějí.
 

Soutěžní filmy:

- Matka v trapu – slavnostní zahájení festivalu

- Lítá v tom

- Franta mimozemšťan

- Jedeme na teambuilding

- Superžena

- Přišla v noci

- Láska na zakázku

- Aristokratka ve varu

- Prázdniny s broučkem

- Jak přežít svého muže

- Sladký život – slavnostní ukončení festivalu

Festivalové ceny 2024:

- Zlatý Prim - nejlepší filmová komedie - partner ceny Elton hodinářská a.s.

- Cena za režii - partner ceny Detecha Nové Město nad Metují

- Cena za scénář - partner ceny Královéhradecký kraj

- Ceny za nejlepší mužský herecký výkon - partner ceny Herecká asociace

- Ceny za nejlepší ženský herecký výkon - partner ceny Herecká asociace

- Cena za nejvýraznější výkon mladého umělce - partner ceny Ammann a.s

- Cena Vladimíra Suchánka - cena za výtvarný počin - partner ceny Městský klub v NMnM

- Cena za hudbu - partner ceny Radio Kiss

- Cena organizátorů za nezapomenutelné role v českých komediích partner ceny Halla a.s.

- NOVOMĚSTSKÝ HRNEC SMÍCHU, cena diváků - partner ceny město Nové Město nad Metují a TV Nova
 

Vstupenky na jednotlivé projekce a doprovodné akce jsou již nyní v předprodeji na www.festivalkomedie.cz, kde naleznete i více informací o festivalu.