Bezpečnostní rada kraje jednala o povodních i požárech

5. 6. 2024

Bezpečnostní rada Královéhradeckého kraje v pondělí 3. června 2024 projednala aktuální témata v oblasti bezpečnosti a zhodnotila předchozí měsíce. Při této příležitosti byl jmenován nový člen rady – plukovník Karel Navrátil, který je od 1. června ředitelem Krajského vojenského velitelství Hradec Králové.

V rámci pravidelného setkání bezpečnostní rady jsme se již tradičně s řediteli složek IZS a dalšími členy bavili o klíčových tématech bezpečnosti regionu. Probrali jsme povodňovou situaci, která o víkendu na několika místech zapříčinila výjezdy našeho hasičského sboru, naštěstí ale bez větších škod na majetku. Zhodnotili jsme i letos proběhlá taktická cvičení a ředitel krajské policie nás informoval o přípravách na červencový koncert Eda Sheerana v Hradci Králové, kdy bude velkou výzvou pro policii a pořadatele zajistit plynulou dopravu před a po skončení akce,“ shrnul hejtman Martin Červíček.

Vedoucí krajského odboru životního prostředí informoval o aktuální situaci na vodních tocích. Po loňských vánočních povodních proběhly v kraji další menší povodňové epizody v lednu a únoru, které vedly ke zvýšeným průtokům na několika řekách. Povodňové komise obcí zasedaly a nebyly hlášeny významné škody na majetku.

Mezi dalšími tématy byl také lednový požár v areálu společnosti Kingspan v hradecké skladištní oblasti, kde hasiči zasahovali a podařilo se jim uchránit hodnoty ve výši 100 milionů korun. Havárie se obešla bez zranění a vyšetřovatelé později označili jako příčinu požáru technickou závadu na elektroinstalaci manipulačního vozíku.