Beseda o estonském systému školství přinesla inspiraci

26. 6. 2023

Besedu o systému estonského školství pořádal pro zájemce Královéhradecký krajský institut pro vzdělávání a inovace (KKIVI). Pilíře estonského školství prezentovala Jaanika Lillemaa, hlavní expertka Ministerstva školství pro výzkum Estonska pro oblast Evropské unie a mezinárodní spolupráce. Následné diskuze se na základě zkušeností z nedávné návštěvy Estonska zúčastnili náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek za gesci krajského školství a zástupci z KKIVI.

V úvodní části prezentovala pilíře estonského školství Jaanika Lillemaa, hlavní expertka Ministerstva školství a výzkumu Estonska pro oblast Evropské unie a mezinárodní spolupráce. Společně s hosty hovořila mimo jiné o tom, které faktory jsou rozhodující pro úspěchy estonského školství v mezinárodním šetření PISA. Zmiňovala především pozitivní naladění ve společnosti a motivaci většiny populace se celoživotně vzdělávat, což se odráží i v přístupu ke vzdělávání ve školách a také úspěšné aplikování kvalitních reforem školství, které vždy navazují na vývoj společnosti. Stejně tak jako u nás, je v Estonsku velká autonomie škol. Ty jsou navíc velmi inkluzivní, podporují neformální vzdělávání, které pak uznávají i v klasické výuce. Mezi významný faktor patří vysoká kvalifikovanost učitelů a podpora kariérních změn pro učitele, kteří přicházejí z jiné praxe. Samozřejmostí je pak digitalizace a využívání elektronických nástrojů – vše je dostupné online a pro všechny.

Po krátké diskuzi účastníků se připojila Anna Golubeva, vedoucí Centra vícejazyčného vzdělávání na Univerzitě v Tartu. Hovořila o zapojení i malých škol do spoluvytváření národní strategii, která má za cíl zejména to, aby každá škola byla stejně dobrá a děti tak měly stejné příležitosti v místě svého bydliště. Nejvýznamnější je ale podle ní fakt, že v Estonsku jsou dobré zákony, které jsou navíc dodržovány.

Beseda o estonském systému školství přinesla inspiraci

V závěru besedy hosté shrnuli pro ně nejvýznamnější poznatky o estonském školství. Shodli se, že pro české školství je velmi inspirativní prostupnost jeho systému a pojetí kariérového poradenství, kdy učitelé ve školách pomáhají dětem objevovat jejich silné stránky a adekvátně k jejich schopnostem je vedou k dalšímu rozvoji silně propojenému s praxí. Děti v Estonsku dostávají velkou svobodu, ale úměrně tomu i odpovědnost za to, aby pochopily, v čem jsou dobré a pracovaly na sobě.

Odkaz na video: https://skolstvikhk.cz/inspirativni-beseda-o-skolstvi-v-estonsku-probehla-v-bio-central/