Areál kolem hospitálu Kuks nabízí barokní krásu i aktivní zábavu, třeba únikové hry

3. 6. 2024

Když se řekne Kuks, každý si představí baroko, lékárnu, případně Šporkovu hrobku, z níž v letních měsících vane ledový chlad. Barokní perla východních Čech ale nabízí řadu dalších aktivit, které jsou tematicky spojené s místem, ale návštěvníky nečeká jen historický výklad. Věděli jste, že na Kuksu je možné hrát únikové hry nebo nalézt útočiště pro svoji tvůrčí práci?

Areál kolem hospitálu Kuks nabízí barokní krásu i aktivní zábavu, třeba únikové hry

„Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu provozuje v bývalé Jeschkeho vile na břehu Labe turistické informační centrum. Kromě poskytování informací a propagačních materiálů rovněž nabízí k prodeji regionální produkty a originální produkty z Kuksu. Zároveň zde a v sousedícím Lázeňském domě provozujeme ubytování ve čtyřech apartmánech, které jsou vysoce hodnocené pro svoji atraktivitu,“ uvedla náměstkyně pro cestovní ruch Martina Berdychová.

Do konce roku by se ubytovací kapacita mohla navýšit o další apartmán. Toto zařízení začalo od letošní zimy také nabízet takzvaný working retreat, tedy dlouhodobější ubytování za sníženou cenu, kterou mohou využít lidé hledající klidné a inspirativní místo pro svou práci.

Tajemné záhady čekající na vyřešení 

Kdo hledá aktivnější náplň výletu a rád také zapojí své šedé buňky mozkové, může si zkusit únikovou hru. Ta spočívá v tom, že její účastníci řeší zapeklité hádanky a zkoušky vyžadující postřeh, logické myšlení i šikovné ruce. Jeden úkol navazuje na druhý a úspěšným řešením se hráči propracovávají až k cíli. V areálu se nacházejí hned tři takovéto hry a jsou odstupňované podle náročnosti. Zatímco Kukská kletba se odehrává pod širým nebem a svojí jednoduchostí je vhodná i pro rodiny s dětmi, tak středně náročná Šporkova skrýš už vyžaduje při hledání ztracené knihy zkušenosti a postřeh. Ti nejodvážnější si mohou vyzkoušet i Šálení smrtky. V roce 2023 bylo odehráno 383 únikových her.

Královéhradecká krajská centrála cestovního ruchu spolupracuje také s místními aktéry cestovního ruchu (například Rentzovo muzeum barokního tisku, Veteran muzeum či Galerie loutek) a marketingově je podporuje.

„Na sobotu 8. 6. 2024 jsme s nimi připravili drobný společný program pod názvem Zkus obec Kuks, kdy zdejší muzea a další nabídnou vedle standardních služeb doplňkové workshopy, prohlídky vinohradu a komentované prohlídky bývalých lázní. Chceme turisty upozornit, že vedle hospitálu je v Kuksu spousta dalších zajímavých míst vhodných k návštěvě,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Kuks může být cílem celodenního výletu, nebo jen zastávkou na delší trase napříč Královéhradeckým krajem. Areálem prochází naučná stezka do nedalekého Braunova betléma, dále tudy vede Východočeská trasa Svatojakubské stezky (na kukském TIC je možné získat razítko) a také Labská cyklostezka.

V loňském roce navštívilo kukský areál 187 tisíc osob, místní infocentrum přitom navštívilo 21 tisíc turistů.

Více informací naleznete na: www.zkuskuks.cz.