Zima na silnicích je zatím o 12 milionů dražší než vloni

29. 1. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Údržba silnic v Královéhradeckém kraji vyšla během prvních dvou měsíců zimní sezony o 12 milionů korun dráž oproti stejnému období předchozího roku. Přesto je letošní zima na silnicích, která dosud vyšla na 57 milionů korun, levnější ve srovnání s předloňskou zimou roku 2010. Tehdy silničáři do Nového roku utratili přes 111 milionů korun.

„Na konečné součty je samozřejmě brzy: nejnákladnější zimní měsíce jsou teprve před námi. Listopadové výdaje za zimní údržbu byly ještě o milion korun levnější než rekordně finančně nenáročný listopad roku 2011. Průměrná zimní údržba vyjde v našem kraji celkově v průměru na 200 milionů korun ročně,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Karel Janeček.

Rekordně drahá byla zatím zima na přelomu let 2005 a 2006, která vyšla krajskou kasu celkem na čtvrt miliardy korun. Loňská zimní sezona vyšla oproti tomu na podprůměrných 189 milionů korun. Během ní však vznikly na silnicích škody za dalších zhruba 150 milionů korun.

Výjimečná zimní údržba byla v kraji také například na podzim 2009, kdy sníh zasypal silnice i v nižších polohách již v polovině října.