Závěrečná odborná konference shrnula výsledky úspěšného přeshraničního projektu

31. 5. 2013 Autor: Roman Klíma

Ve dnech 28. - 31. května 2013 se v polském lázeňském městě Kudowa Zdrój uskutečnila závěrečná odborná konference k česko-polskému přeshraničnímu projektu „Probiotika: společný výzkum, vzdělávání a osvěta“, spolufinancovaného v rámci OPPS Česká republika – Polská republika 2007-2013 (Microbiology and Immunology of the Mucosa – Probiotics Conference 2013). Jednalo se o první konferenci uskutečněnou na dané téma v česko-polském podporovaném území.

V sedmi odborných sekcích konference zaznělo množství zajímavých a hodnotných příspěvků. Na konferenci vystoupili účastníci se zájmem o výzkum probiotických bakterií nejen z České republiky a Polska, ale také z Rakouska, Itálie, Slovenska i USA. Za Královéhradecký kraj vystoupila s úvodním příspěvkem paní PharmDr. Jana Třešňáková, členka Rady Královéhradeckého kraje zodpovědná za oblast zdravotnictví, za polskou stranu konferenci pozdravil starosta města Kudowa Zdrój pan Czesław Kręcichwost.

Na konferenci zazněly i výsledky získané během řešení tohoto úspěšného projektu. Konference měla velmi dobrý ohlas a byly zde navázány další odborné kontakty. Účastníci byli překvapeni hloubkou a rozsahem realizované česko-polské přeshraniční spolupráce. Jedná se jak o spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, tak v rozsáhlé přednáškové činnosti. Všechny informační kampaně probíhaly a probíhají v česko-polském podporovaném území. Informace získávali odborníci i laická veřejnost od dětí až po seniory. Mezi cílovou skupinu byli zařazeni i studenti vysokých a středních škol a zástupci obchodního a hospodářského sektoru, kteří mohou využít výsledků projektu v praxi nebo v dalším aplikovaném výzkumu.

S výstupy tohoto projektu se mohli seznámit účastníci Výroční akce 2013, uskutečněné v rámci OPPS Česká republika – Polská republika 2007-2013 ve dnech 15. – 16. května 2013 rovněž ve městě Kudowa Zdrój. Konkrétně byla pro zájemce uskutečněna prohlídka laboratoří Mikrobiologického ústavu, v.v.i., Akademie věd České republiky v Novém Hrádku na Náchodsku.

Partneři stávajícího projektu společně připravují další navazující česko-polský přeshraniční projekt, který má rovněž předpoklady k dalšímu rozvoji česko-polského příhraničního území v oblasti vědy a výzkumu s návazností na firmy.

Fotogalerie