Závěrečná konference projektu SMART KRAJ = SMART REGION

19. 11. 2012 Autor: Ing. Miroslav VRBA, MPA, garant projektu

Ve dnech 15. a 16. listopadu 2012 proběhla v reprezentativních prostorách Královéhradeckého kraje závěrečná konference projektu SMART KRAJ = SMART REGION. Konference se zúčastnilo bezmála 120 osob jak z řad vlastních zaměstnanců krajského úřadu, tak významné části politické reprezentace Královéhradeckého kraje. Pozvání přijali zástupci místních samospráv, zástupci partnerských krajů a v neposlední řádě i zástupci dodavatelských firem.

Konference se stala pomyslným vyvrcholením dvouleté práce projektových týmů a současně příležitostí představit výstupy jednotlivých projektů ostatním institucím veřejné správy. Ve dvou dnech zaznělo celkem 16 obsáhlých příspěvků, které účastníci obdrželi společně se sborníkem z konference na elektronickém mediu.

Nosným tématem celé konference se stalo zvýšení efektivnosti výkonu veřejné správy a veřejných služeb v Královéhradeckém kraji. V posledních letech se na všech možných úrovních zdůrazňuje, že veřejná správa je na prvním místě službou občanům, která by měla být výkonná a efektivní. Efektivita výkonu veřejné správy se stala mantrou. Co může dělat pro zvýšení efektivity poskytovaných služeb kraj, obec, resp. jejich úřady? I na tuto otázku hledali odpovědi účastníci závěrečné konference.

V rámci konání konference byly představeny následující výstupy ze společné práce projektových týmů a dodavatelských firem.

Předně byla vytvořena vize krajského úřadu, která zní: „Vstřícný, rychlý a profesionální úřad = spokojený občan.“ Takto zpracovaná vize je postavena na hodnotách, kterými jsou: partnerství, odbornost, důvěryhodnost a etika, vstřícnost a lidskost, týmový duch, rychlost a efektivnost. To jsou hodnoty, které krajský úřad ve své činnosti vyznává a kterými se řídí.

Na základě strategické analýzy byla vytvořena jedna z klíčových aktivit projektu „Strategie Krajského úřadu Královéhradeckého kraje na období 2011-2014.“ Její realizace přinese zvýšení efektivity, výkonnosti a odstraní nedostatky v současném přístupu ke strategickému řízení úřadu.

Z celé řady strategických cílů uvedu alespoň některé z nich:

  • zvýšit řízení kvality na krajském úřadu

  • zpracovat projekt na snížení fixních nákladů krajského úřadu

  • využití práce z domu

  • nastavit podmínky pro zefektivnění využívání pracovních prostředků a technologických kapacit

  • prohloubit vzdělání vedoucích zaměstnanců v řízení procesů

  • zpracovat strategii rozvoje lidských zdrojů

  • zkvalitnit komunikaci s důležitými skupinami stakeholders atd.

S cílem ukotvit strategické řízení do procesů krajského úřadu byla přijata směrnice Rady Královéhradeckého kraje, kterou se stanovuje postup pro implementaci strategického řízení na krajském úřadu.

Snižování příjmů rozpočtů krajských samospráv na jedné straně a zvyšování výdajů na straně druhé vytváří tlak na zefektivňování procesů. Z tohoto důvodu byla zpracována další významná aktivita projektu – zmapování procesů v rámci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a zefektivnění vybraných procesů. V rámci tohoto úkolu byla identifikována problémová místa, byla vytvořena procesní mapa, která obsahuje všechny vybrané procesy v členění na řídící, hlavní a podpůrné. Dále byla navržena opatření pro zefektivnění vybraných procesů.

Jedním z výstupů modelování procesů je aktivita „Zvýšení efektivnosti řízení příspěvkových organizací Královéhradeckého kraje“, v jejímž rámci bylo vytvořeno Centrum sdílených služeb a byla navržena opatření ke sjednocení účetní analytiky napříč celým krajem podpořená společným účetním programem. Zaměstnanci i politická reprezentace kraje budou mít k dispozici jakákoliv účetní data real-time bez nutnosti jejich zasílání z příspěvkových organizací. Podle odhadů firmy Deloitte lze zavedením výše uvedených opatření dosáhnout čisté úspory někde na hranici 10 mil. Kč ročně.

Vzhledem k omezenému rozsahu tohoto příspěvku zmíním pouze výčtem další neméně důležité aktivity projektu SMART KRAJ = SMART REGION prezentované na konferenci. Jednak byly představeny výstupy z 5 funkčních strategií, a to finanční, personální, marketingové, komunikační a informační. Proběhlo vzdělávání vybraných skupin zaměstnanců krajského úřadu ve strategickém managementu. Celkově se dvouletého vzdělávání zúčastnilo 52 osob a jejich úspěšnost se pohybovala v rozpětí od 81,9 % do 94,8 %. V projektovém řízení 31 osob získalo certifikaci skupiny D – certifikovaných v řízení kvality CAF projektový praktikant (IPMA Level D® Certified Project) a 3 osoby získaly certifikaci skupiny C – certifikovaný projektový manažer (IPMA Level C® Certified Project Manager).

Nezbytnou součástí projektu bylo i provedení dvou průzkumů spokojenosti jak vybraného vzorku občanů kraje, kteří měli možnost se vyjádřit ke kvalitě poskytovaných služeb krajským úřadem, tak zaměstnanců kraje, kteří se vyjadřovali k řízení úřadu. Výsledky obou průzkumů budou zveřejněny na webových stránkách Královéhradeckého kraje.

Závěr mého krátkého příspěvku využiji k tomu, abych poděkoval všem členům projektových týmů, zástupcům dodavatelských firem a pracovníkům Centra evropského projektování za velmi dobrou práci a nesmírné úsilí, které do úspěšné realizace projektu vložili.

Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a krajského rozpočtu.

Fotogalerie