Žáci jičínské průmyslovky obsadili první místa v odborné soutěži

7. 5. 2013 Autor: Jiří Hošna

Dvě první místa získali žáci Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy Jičín v krajském kole Středoškolské odborné činnosti (SOČ). Při soutěži, která se konala 30. dubna, školu reprezentovalo pět studentů ve třech oborech.

V oboru Informatika, kde bylo nejvíce soutěžících, zvítězil Matěj Řehák s prací „Regulace vytápění pomocí mikroprocesorové techniky“. Další první místo získal v oboru Elektrotechnika, elektronika a telekomunikace David Novotný s prací „Analogový robot“. Oba studenti tak postupují do celostátního kola soutěže v Brně.

Na sedmém místě se v oblasti informatiky umístil dále Tomáš Biheler. V oboru „Pedagogika, psychologie, sociologie a problematika volného času“ soutěžili Ondřej Lemberk a Vít Šanda, kteří dosáhli na pěkné čtvrté místo.

„Ve velké konkurenci středoškoláků Královéhradeckého kraje byli soutěžící z naší školy velice úspěšní. Poděkování patří i pedagogům naší školy, kteří soutěžícím studentům v jejich práci pomáhali odbornou radou,“ uvedla ředitelka školy Alena Žalská.

SOČ je soutěží talentovaných středoškoláků v řešení odborných problémů v osmnácti vědních oborech. Soutěž se koná formou soutěžních přehlídek, kde soutěžící své práce obhajují. Nejúspěšnější řešitelé jsou často vybíráni k účasti na obdobných mezinárodních soutěžích. Cílem soutěže je vést talentované žáky k samostatnému a tvořivému přístupu při řešení odborných problémů.

Královéhradecký kraj se snaží dlouhodobě technické profese podporovat a poskytuje studentům vybraných oborů stipendia. Snahou kraje je, aby byl na trhu práce dostatek technických profesí a aby odborné školství opět získalo pozici odpovídající jeho společenskému významu.