Vítěz soutěže Vesnice roku bude znám koncem června

5. 6. 2013 Autor: Jiří Hošna

Vítěz krajského kola soutěže Vesnice roku bude znám 25. června. Vybere ho hodnotitelská komise, která postupně navštíví všech letošních jedenatřicet přihlášených obcí. Slavnostní vyhlášení vítěze krajského kola a dalších oceněných obcí se uskuteční ve vítězné obci o měsíc později.

Hodnotitelská komise jednotlivé obce navštíví ve dnech 17. - 21. června a 24. – 25. června. O titul Vesnice roku se v letošním ročníku utká v Královéhradeckém kraji 31 obcí. Mohou získat Zlatou stuhu za vítězství v krajském kole, Modrou stuhu za společenský život, Bílou stuhu za činnost mládeže, Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí a Oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Jako mimořádná ocenění jsou obcím udělovány diplomy, ceny hejtmana a poháry.

Novinkou letošního ročníku je také dobrovolná kategorie Video Vesnice roku. Všechny přihlášené obce mohou natočit krátké snímky, díky nimž se veřejnost bude moci seznámit s jejich obyvateli, projekty a atmosférou. Videa mohou být zaměřena například na historické perličky, unikátní památky, staré tradice či obyčeje, projekty či spolkový život.

Soutěž Vesnice roku vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj společně se Spolkem pro obnovu venkova, Svazem měst a obcí a ministerstvem zemědělství. V loňském roce v Královéhradeckém kraji zvítězila obec Vrbice na Rychnovsku. Více informací o soutěži je možné najít na internetových stránkách www.vesniceroku.cz.