V Hořičkách budou zítra soupeřit české a moravské slivovice
Více než tři stovky vzorků české i moravské slivovice dorazily organizátorům prvního česko-moravského koštu, který zítra proběhne v Hořičkách na Náchodsku. Ten začne v sobotu 1. března ve 13 hodin v tamní restauraci. Výrobce nejlepší dodané pálenice, kterého budou vybírat odborní degustátoři, získá vedle titulu šampióna také Bradíkovici – slivovici se speciální etiketou hejtmana Královéhradeckého kraje Pavla Bradíka, který nad akcí převzal záštitu.
Na ochutnávku do Hořiček dorazily vzorky slivovice, meruňkovice, třešňovice či hruškovice. „Ochutnat z došlých vzorků bude moci každý, kdo přijde. Česko-moravský košt by se mohl stát tradicí a v příštím roce ho chceme přesunout do Havlovic. Myslíme si, že pálenka z ovoce, které vyrostlo třeba u nás v Podkrkonoší, se s moravskou slivovicí může poměřovat. Pravda: u nás se pálí hlavně z jablek a hrušek, meruňkám a švestkám se tu tolik nedaří,“ řekl starosta Havlovic na Trutnovsku Pavel Dvořáček, který je jedním ze spoluorganizátorů.
Česko-moravskou atmosféru nebude na koštu v Hořičkách naplňovat jen alkohol: v tamní restauraci bude vyhrávat cimbálovka z Bukovan na Kyjovsku, jejíž muzikanti budou oblečení do kyjovských lidových krojů, lidé budou moci poslouchat také staročeské písničky náchodské kapely Klapeto, která hraje v historických oděvech. Lidé budou moci kořalku ochutnat z pamětních štamprlat a zajíst ji například bukovanským či podkrkonošským pečivem.
S nápadem uspořádat česko-moravský košt v Hořičkách přišel jeden z obyvatel, který se do Podkrkonoší přestěhoval právě z Kyjovska. „Stejnou zkušenost mám i já: narodil jsem se ve Zlíně a na Zlínsku žijí také mí rodiče, Hradec se stal mým domovem. Tato akce mě zaujala také díky propojení česko-moravských prvků. Bradíkovice, kterou v Hořičkách budu předávat, je vyrobená ze švestek, které pěstují na naší zahradě,“ řekl hejtman Pavel Bradík.