V dubnu bojovali silničáři se zimou ještě plných 12 dní

15. 5. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Dubnové mrazivé počasí prodloužilo zimní údržbu na silnicích v Královéhradeckém kraji o 12 dní a zvýšilo účet za péči o namrzlé silnice o více než 5 milionů korun. Zima tak pro silničáře v kraji trvala během letošní sezony nezvykle dlouhých 134 dnů. Přesto celkově vyšla na stále podprůměrných 190 milionů korun.

„Zima byla výjimečně tuhá hlavně v jarních měsících. Běžně silničáři hlásí zhruba 90 zásahových dnů za sezonu, letos je to o 40 dnů více. Může za to i duben, během něhož bylo třeba ošetřovat namrzlé silnice skoro dva týdny,“ shrnul poslední čísla letošní zimní údržby Karel Janeček, náměstek královéhradeckého hejtmana pro oblast dopravy.

Rekordně drahá byla zatím zima na přelomu let 2005 a 2006, tehdy vyšla krajskou kasu celkem na čtvrt miliardy korun. Loňská zimní sezona vyšla oproti tomu na podprůměrných 189 milionů korun. Během ní však vznikly na silnicích škody za dalších zhruba 150 milionů korun.

A to i přesto, že v únoru čelili silničáři sněhové nadílce, která na několik hodin uzavřela silnice v podhůří Orlických hor. Kalamitu však nebylo nutné letos vyhlásit vůbec.