Umělý trávník vylepší sportování dětí českých krajanů v Srbsku

7. 5. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Betonový plácek zarostlý bodláčím a pampeliškami, na kterém si dosud hrály a sportovaly děti Čechů žijících v srbském Banátu, nahradí začátkem prázdnin kvalitní umělý trávník. Ten jim pořídí Královéhradecký kraj, který českou menšinu žijící v srbských obcích Kruščica, Česko Selo a Bela Crkva dlouhodobě podporuje. Kraj do Srbska posílá v květnu také sochu svatého Jana Nepomuckého, která vznikla v hořické kamenické průmyslovce a vyzdobí kostel v obci Česko Selo.

„České krajany žijící od 19. století v severním Srbsku Královéhradecký kraj podporuje dlouhodobě a několikrát jsem je osobně navštívil. Jedním z úspěšných krajských projektů byla například podpora studia Kristýny Tesařové z Českého Sela na hradeckém gymnáziu. Dříve jsme pomáhali i s řešením běžných potřeb tamní české menšiny. Letos v září plánuji do srbského Banátu další cestu,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Pískovcová socha Jana Nepomuckého, která bude v těchto dnech putovat na Balkán, byla vytvořena za pomocí 3D robotizovaného obráběcího stroje střední školy kamenické v Hořicích se skenovacím zařízením určeným k opracování kamene. V kostele v Českém Sele bude instalována právě na svátek slavného českého světce v polovině května.

Umělý trávník bude sloužit při základní škole v Kruščici. „Tamní hřiště bylo na naše poměry v naprosto dezolátním stavu. Opravené jej budou moci děti začít využívat už během prázdnin. Travnatý koberec je z produkce společnosti Juta ze Dvora Králové. Oba dary v září ´pokřtí´ během své návštěvy právě královéhradecký hejtman,“ uvedla Kateřina Kupečková, která má na krajském úřadu na starosti zahraniční vztahy.