Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby

9. 5. 2013 Autor: Jaroslava Vydarená, Impuls

Krajská organizace Středisko amatérské kultury Impuls se připojuje k celonárodnímu projektu Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby, který proběhne ve dnech 17. – 26. května 2013 v celé České republice. Projekt pořádá NIPOS Praha a koná se pod záštitou České komise pro UNESCO. Jeho cílem je zviditelnění všech aktivit neprofesionálního umění a forem uměleckého vzdělávání. Smyslem akce je naplnit česká města uměleckými aktivitami a upozornit tak na význam uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby pro všestranný rozvoj člověka. Projekt navazuje na česko-německou konferenci Impulzy uměleckého vzdělávání u nás a v Německu, která se konala v únoru v Goethe institutu v Praze.

Impuls Hradec Králové do projektu vstupuje následujícími aktivitami:

17. – 19. 5. Fotografování s velkoformátovými kamerami

Kamery velkého formátu nabízí kromě dokonalých zvětšenin, vyplývajících z vysoké kapacity záznamové plochy, také možnost ovlivňování obrazu snímaného prostředí, ať již ve snaze o zachování přirozené perspektivy nebo naopak o její záměrné zkreslení. V kurzu je možné s přístrojem nejen pracovat ale i využívat některých speciálních postupů, jako kontrola perspektivy a restituce, posuny hloubky ostrosti a práce s optickými standardami. Výuka probíhá na kamerách SINAR s černobílým materiálem, k dispozici jsou 2 velkoformátové kamery. Lektoři Doc. MgA. Josef Ptáček a MgA. Ivo Gil; koná se v areálu Větrný Vrch (Dolní Morava) a v klášteře v Králíkách.

18. 5. Divadlo Tváří v tvář

Dílna určená všem, kdo si chtějí vyzkoušet výtvarno a divadelno v individuální formě. Lektorka Hana Voříšková, učitelka ZUŠ Choceň, výtvarnice, loutkářka, lektorka praktických dílen (divadlo na papíře), autorka divadélek „pro jednoho diváka“; koná se v prostorách Impulsu.

20. 5. Kurz paličkované krajky

Rukodělný výtvarný kurz textilní tvorby, který navazuje na tradici paličkované krajky v našem kraji. Základy paličkované krajky (vzorníky), výroba složitějších dekorativních předmětů (obrázky, dečky, šperky, vánoční a velikonoční ozdoby, textilní doplňky atp.). Lektorka Blanka Kovařovicová, absolventka Krajkářské školy ve Vamberku; koná se v prostorách Impulsu.

25. – 26. 5. Škola audiovizuální tvorby

5. lekce dvousemestrového odborného kurzu audiovize. Lektoři prof. Rudolf Adler a prof. Jiří Myslík, FAMU Praha; koná se v prostorách Impulsu.