Trutnovská nemocnice má zateplenou svou nejstarší budovu

5. 10. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Nejstarší budova Oblastní nemocnice Trutnov má na zimu kompletní zateplení. Objekt, který pochází již z konce 19. století, využívá oddělení chirurgie, využívá dětské oddělení či dialýza a stavbaři jej rekonstruovali od letošního jara. Modernizovaný nemocniční pavilon se dnes před polednem slavnostně otevře. Oprava vyšla Královéhradecký kraj na zhruba 16 milionů korun.

„Díky rekonstrukci má nyní chirurgie této podhorské nemocnice nová okna, zateplenou fasádu a vyměněnou střechu. Modernizace má o třetinu snížit energetické náklady tohoto zařízení a odhluční interiéry. Stavební práce proběhly za plného provozu a díky maximálnímu úsilí a vstřícnosti všech zaměstnanců nemocnice,“ uvedla Jana Třešňáková, krajská radní odpovědná za oblast zdravotnictví.

V trutnovské nemocnici nedávno skončila také rekonstrukce tamního oddělení gastroenterologie, díky které mají její pacienti pohodlnější a kvalitnější péči, větší klid i soukromí budou a kraj za ni zaplatil 5 milionů korun.

Od začátku devadesátých let minulého století se postupně rekonstruovaly téměř všechny části trutnovské nemocnice: přestavba se dotkla dříve také prádelny či kuchyně, modernizovaný je objekt onkologie, interny a chirurgie.

„Na rekonstrukci čeká ještě objekt biochemie, do kterého bychom soustředit všechny nemocniční laboratoře. Byla by to poslední etapa rekonstrukce naší nemocnice. Tato akci je poměrně nákladná a vyšla na zhruba 100 milionů korun,“ uvedl ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský.

Trutnovská nemocnice, která je jednou ze čtyř oblastních nemocnic Královéhradeckého kraje, zaměstnává zhruba 600 lidí a tamním pacientů slouží necelých 340 lůžek. Ročně ošetří na 12 tisíc pacientů. Některé obory trutnovské nemocnice mají spádovou oblast 120 tisíc lidí.