Tesaři a podkováři z Jaroměře jsou opět nejlepší v republice

15. 5. 2013 Autor: Zdeněk Vítek, Střední škola řemeslná Jaroměř

Studenti Střední školy řemeslné z Jaroměře obhájili loňské vítězství a z celostátního finále Soutěže dovedností přivezli první místa v oborech tesař a podkovář. V jedenáctileté historii této soutěže se podařilo přivést do Jaroměře celkem devět titulů Mistrů republiky. Finále se tradičně konalo na stavebním veletrhu v Brně na konci dubna.

Družstva byla tradičně dvoučlenná, celkem ze šesti škol v republice. Soutěže se také účastnili úřadující mistři Slovenské republiky - žáci ze Žiliny.

Soutěž samotná se skládala z písemného testu a zhotovení makety valbové střechy v měřítku 1:10. Hodnocení soutěžních úkolů provedla nezávislá porota složená z odborníků z praxe.

Střední školu řemeslnou z Jaroměře reprezentovali žáci třetího ročníku: Milan Klusoň a Antonín Berka. V této soutěži zvítězili a stali se tak přeborníky – mistry České republiky žáků v oboru tesař. Přítomní zástupci Jihomoravského kraje, Ministerstev školství, průmyslu, zemědělství, dále Svazu českých a moravských výrobních družstev, Czechinvestu a Hospodářské komory ČR ocenili práci Milana Klusně za nejlepší a ohodnotili jeho práci čestným uznáním „ČESKÉ RUČIČKY 2013“ ve stavebním oboru.

Při soutěži se všichni žáci museli vyrovnat se složitostí zadání, přesto se jim podařil významný kousek, a to tím, že v těžké konkurenci nejen postoupili z regionálního kola do finále, ale také dokázali navázat na předchozí úspěchy a po čtvrté v řadě tuto soutěž vyhráli. K těmto nejlepším výsledkům žáky dovedl učitel odborného výcviku pro obor tesař Ladislav Kubias.

Pozadu nezůstali ani podkováři a umělečtí kováři Střední školy řemeslné v Jaroměři. Ke svým úspěchům z minulých let přidali další. Z celostátní soutěže v Moravském Krumlově přivezli Michal Zelenka a Jiří Jareš první místo v oboru podkovář a zemědělský kovář. Úspěchem v tvrdé konkurenci je i druhé místo pro Michala Martínka a Martina Železného v oboru umělecký kovář a zámečník.

Velkým úspěchem je také umístění Davida Lemberka na celostátní odborné soutěži žáků oboru vzdělávání Opravář zemědělských strojů. Této soutěže, kterou uspořádala spořádala 7.5.2013 Střední odborná škola v Bruntále, se zúčastnilo celkem 32 škol z celé České republiky zastoupených vždy jedním soutěžícím žákem. Náš žák 3. ročníku David Lemberk vybojoval čtvrté místo.