Stavbou roku se stal Domov důchodců v Albrechticích

2. 10. 2012 Autor: Jiří Hošna

Domov důchodců v Albrechticích nad Orlicí, jehož zřizovatelem je Královéhradecký kraj, získal letošní titul krajské stavby roku. Rozhodla o tom porota odborníků. Čestné uznání si odnesly Boromeum rezidence Hradec Králové, rekonstrukce zimního stadionu v Jičíně a přístavba vývojového centra HST Technologic s.r.o. ve Vrchlabí.

„Královéhradecký kraj dlouhodobě soutěž Stavba roku podporuje. V letošním roce se přihlásilo všech jedenáct soutěžních projektů do kategorie staveb občanské vybavenosti, což je rekordní účast. Těší mě, že titul získala zrovna stavba albrechtického domova pro seniory, kterou financoval kraj,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

U Domova důchodců v Albrechticích odborná porota ocenila zejména to, že architekt upřednostnil účel objektu před svojí architektonickou prezentací a přitom dosáhnul ekonomickými prostředky maximum. Atmosféra vnitřních prostor je příjemná a nabízí různé možnosti zdravotní relaxace.

Díky novostavbě tří samostatných dvoupodlažních objektů se navýšila ubytovací kapacita albrechtického domova o 24 lůžek. Jednotlivé budovy propojuje koridor se zimními zahradami. Celý areál je bezbariérový. Záměrem bylo vybudovat bydlení domácího typu pro klienty trpící Alzheimerovou chorobou a vytvořit pro ně důstojné a bezpečné prostředí. Celý okolní prostor novostavby doplňují terénní a sadové úpravy.

V loňském ročníku soutěže slavily vítězství atriové řadové domky v Kvasinách a budova společenského centra Uffo v Trutnově. Čestné uznání si tehdy odneslo pět staveb. Krajskou soutěž o stavbu roku tradičně pořádá Královéhradecký kraj s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové.

Fotogalerie