Soutěž na rekonstrukci náchodské nemocnice končí. Ministerstvo znejistilo financování stavby, modernizace bude pokračovat jinak

23. 5. 2013 Autor: Petr Vinklář

Dohady kolem placení korekcí z Regionálního operačního programu (ROP) NUTSII Severovýchod stály za zastavením tendru na modernizaci Oblastní nemocnice Náchod. Dvoukolové výběrové řízení na stavební práce v náchodské nemocnici dnes krajští radní zrušili. Stavba totiž přestala mít jistotu financování ze zdrojů Evropské unie.

„Ministerstvo financí v minulých dnech informovalo vedení našeho ROP Severovýchod, že nesouhlasí s námi navrženým postupem placení korekcí za vyšší chybovost evropských projektů. V současné době tak nemáme zásadní právní jistotu, zda a kdy budou tyto korekce uhrazeny a zda takový postup umožní financovat dostavbu nejen náchodské nemocnice. To zcela mění situaci a soutěžený projekt tak nemá zajištěno spolehlivé financování,“ popsal důvody zrušení tendru královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Na realizaci projektu, jehož celkový rozpočet přesahuje 1 miliardu korun, má kraj připraveno více než 600 milionů korun a další 400 milionů korun měly zaplatit právě evropské finanční zdroje. Projekt si další zdržení, která by z nejasností a dohadů kolem placení korekcí vznikla, nemůže dovolit.

„Termíny zahájení a dokončení stavebních prací byly už tak velice napjaté. Složitý stavební projekt, který by čekaly velice přísné kontroly dodržení termínů, by musel proběhnout bez zdržení a komplikací. Ty však mohou vzniknout až během stavby, která je složitá a navíc probíhá za plného provozu nemocnice,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Proto se ještě letos začne v náchodské nemocnici stavět, což vyplývá i z dnešního rozhodnutí krajské rady.

„Nemocnice dnes funguje na hranici technických i lidských možností. Zastavení tendru stavbu zdrží, ale rozhodně nezastaví. Letos na podzim zahájíme rekonstrukce sítí a stavební práce na nemocničních komunikacích, se kterými projekt stejně počítal. Dostavba této největší krajské nemocnice zůstává krajskou prioritní investiční akcí,“ uvedla Jana Třešňáková, krajská radní odpovědná za oblast zdravotnictví.