Školy dostanou ocenění za podporu etické výchovy

26. 9. 2012

Dvaadvacet škol si ve čtvrtek 27. září převezme v prostorách krajského úřadu v Hradci Králové ocenění v soutěžích programů podpory etické výchovy. Ceny jim předají náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje a gestor projektu etického vzdělávání Vladimír Derner, předsedkyně Nadačního fondu Josefa Luxe Věra Luxová a děkan Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové Pavel Vacek.

Společně budou předávána ocenění v rámci krajského i celorepublikového programu. První je každoročně vyhlašován jako soutěž Radou Královéhradeckého kraje, druhý Nadačním fondem Josefa Luxe. Obě instituce dlouhodobě spolupracují a koordinují svou pomoc tak, aby školy z Královéhradeckého kraje měly možnost získat podporu z obou programů, a to bez zbytečné administrativní zátěže.

„Do soutěží se přihlásil doposud rekordní počet 26 škol z celé republiky, 13 z nich pak z Královéhradeckého kraje. Ten zvláště v posledních letech intenzivně podporuje oblast etiky v rámci svého Projektu podpory etického vzdělávání pro období 2009 – 2012. V obou zmíněných programech získá tentokrát ocenění 22 škol,“ řekl náměstek Derner.

V krajském programu bude školám na podporu etické výchovy rozděleno 265.000 korun, z programu Nadačního fondu Josefa Luxe potom dalších 225.000 korun. Z obou těchto programů královéhradecké školy získají finanční podporu na rozvoj etiky v celkové výši 375.000 korun.

„Moderně vedená etická výchova není ani dnes na školách rozšířena tak, jak by bylo žádoucí a potřebné. Přesto, jistě i díky dlouholetému úsilí a spolupráci uvedených institucí, se situace postupně mění k lepšímu,“ dodal náměstek Derner.

Po předání ocenění se uskuteční seminář s přednáškou děkana Pavla Vacka a vystoupením vybraných zástupců oceněných škol, kteří předají ostatním účastníkům své zkušenosti s realizací etické výchovy.