Setkání s mamutem, pravěkou vesnicí i se zbraněmi Keltů a Římanů: ve Všestarech dokončují unikátní archeopark

26. 9. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Vstoupit do jeskyně či vesnice pralidí, setkat se s obrysem mamuta nalezeného na Hradecku, se zbrojí keltských bojovníků i římských legionářů i se stovkami dalších archeologických nálezů z pravěku, doby kamenné i bronzové se budou moci setkat návštěvníci Archeoparku pravěku. Ten se nyní dokončuje ve Všestarech u Hradce Králové a dnes si jej mohli před dokončením a s předstihem prohlédnout první návštěvníci.

Ve všestarském archeoparku již stojí nová budova hlavní expozice, součástí projektu je také sklad archeologického materiálu, budova venkovní expozice a budují se konstrukce pravěkých staveb: neolitický a eneolitický dům. „Hlavní budova expozice je rozdělena do tří pater, kde se budou moci lidé seznámit s modely a rekonstrukcemi archeologických vykopávek, jeskyní, pohřebními komorami, modelem pravěké krajiny. Kromě stálé expozice a dvou výstavních sálů je v objektu umístěn i promítací sál,“ popsal novou budovu archeoparku královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který dnes pravěký areál navštívil.

Celkem archeopark představí na 400 exponátů. „Lidé si budou moci prohlédnout repliky pravěkých artefaktů z kamene, skla, mědi, bronzu, železa, dřeva, keramiky či kopie nedostižných materiálů, například mamutoviny. Skutečný vstup do dávných dob zprostředkují prostorové projekce v kinosálu archeoparku. Návštěvníci budou moci také vstoupit do pravěké jeskyně s malbami lovců, nahlédnout do důlních šachet z pozdní doby kamenné nebo projít velké akvárium s ´podvodními nálezy´,“ popsal největší lákadla připravovaného projektu Radomír Tichý z Univerzity Hradec Králové, který je jeho odborným garantem.

K Archeoparku vede nová přístupová komunikace, doplněná parkovištěm pro návštěvníky. Také vstup do všech částí expozice v hlavní budově muzea pravěku je díky bezbariérovému přístupu umožněn i osobám se sníženou mobilitou. Součástí projektu je vyznačení nové cyklotrasy, která symbolicky spojí Archeopark Všestary a sídlo Královéhradeckého kraje.

Vznik unikátní turistické atrakce finančně podpořil Regionální operační program NUTS II Severovýchod a Královéhradecký kraj.

„Celkem vyjde realizace tohoto projektu dle smlouvy na více než 47 milionů korun a Evropská unie na něj prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod přispěje bezmála 40 milionů korun. První návštěvníky přivítá archeopark nejpozději v lednu příštího roku,“ řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner.

Partnery projektu jsou vedle odborníků z Univerzity Hradec Králové také obec Všestary a hradecké Muzeum východních Čech.

Fotogalerie