Průmyslováci z Trutnova vyšplhali na Everest ve světovém rekordu

26. 3. 2013

Žáci Střední průmyslové školy z Trutnova ustanovili nový světový rekord ve šplhu do výšky nejvyšší hory světa. Současně vytvořili i český rekord a oficiálně se zapsali do České knihy rekordů, kterou spravuje Agentura Dobrý den z Pelhřimova.

Při rekordním pokusu museli žáci štafetovým způsobem zdolat celkové převýšení 8 848 metrů. Šplhalo se s přírazem nohou pouze na jedné pět metrů dlouhé tyči. Aby bylo dosaženo požadované výšky, bylo nutné vyšplhat bez dvou metrů celkem 1 770krát. Při počtu 94 účastníků čekalo na každého přibližně 19 opakování. Jedno opakování trvalo průměrně 10,3 sekundy. Žáci na Everest pouze nevylezli, ale také zdolali odpovídající vzdálenost směrem dolů, čemuž odpovídá fantastických 17 696 výškových metrů.

Nejpodstatnějším údajem je dosažený celkový čas rekordního pokusu, který má hodnotu pět hodin čtyři minuty a čtyři sekundy. Komisař z Agentury dobrý den, který dohlížel nad regulérností pokusu, potvrdil, že bude tento sportovní výkon oficiálně zapsán do České knihy rekordů. Dle dostupných informací ustanovili průmyslováci i nový rekord světový.

Fotogalerie