Přestavba náchodské nemocnice začne, kraj uvolní 74 milionů

17. 6. 2013 Autor: Jiří Hošna

Modernizace Oblastní nemocnice Náchod se rozběhne ještě v letošním roce. Královéhradecký kraj na rekonstrukci uvolní ze svého rozpočtu téměř 74 milionů korun. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Náchodská nemocnice rekonstrukci nezbytně potřebuje, bez ní by se zbytečně prodražoval její provoz.

„Kraj bude náchodskou nemocnici modernizovat po etapách. Nultá část rekonstrukce počítá s vybudováním obslužné silnice, modernizací teplovodních a elektrických sítí. Vyjde na téměř 74 milionů korun a kraj ji zaplatí z vlastních zdrojů. Celková modernizace by pak měla skončit v roce 2016, tedy o rok později, než bylo původně plánováno,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Při rekonstrukci kraj využije platné stavební povolení i projektovou dokumentaci. V současné době má kraj na modernizaci náchodské nemocnice k dispozici 670 milionů korun. Evropské dotace pak využije na nákup zdravotnických přístrojů a vybavení. Letos začne modernizace nemocničních sítí a stavba silnice, která vytvoří prostor pro stavbu klíčové nové nemocniční budovy, která má tvořit jádro nového nemocničního komplexu. Jeho výstavba by měla jako první etapa začít v polovině příštího roku.

„Náchodská nemocnice rekonstrukci nezbytně potřebuje. Bez ní se provoz největšího zdravotnického zařízení Královéhradeckého kraje prodražuje. Řada klíčových pracovišť již nyní funguje v havarijním stavu. I proto děláme vše proto, aby rekonstrukce v náchodské nemocnici letos začala,“ doplnila krajská radní Jana Třešňáková.

Výběrové řízení na modernizaci náchodské nemocnice nedávno krajští radní zrušili kvůli nejasnému financování stavby a dohadům o placení korekcí. V současné době mají členové regionu NUSTII Severovýchod Liberecký, Pardubický a právě Královéhradecký kraj pozastaveno proplácení evropských dotací.