Předvánoční trhy přilákaly do Nového pivovaru přes 12 tisíc lidí
Více než 12 tisíc návštěvníků přilákaly na nádvoří Regiocentra Nový pivovar v Hradci Králové předvánoční trhy, které začaly včera v 10 hodin a skončí dnes kolem 18 hodiny. Trhy spojené s ochutnávkou krajových specialit byly pro veřejnost první příležitostí navštívit opravený areál bývalého královéhradeckého pivovaru.
„Chceme, aby opravený areál mohla veřejnost využívat co nejvíce. Předvánoční trhy na pivovarském nádvoří, které proběhly velice úspěšně, by se mohly stát novou tradicí v krajském městě: v příštím roce bychom je v pivovaru chtěli zopakovat. Areál by měl sloužit lidem nejen pro vyřizování úředních záležitostí,“ řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík, který dnes ve 13 hodin zahájil ochutnávku krajových specialit z kuchyně studentů potravinářského učiliště ze Smiřic. Lidé mohli zdarma ochutnat například zabijačkové pochoutky, chlupaté knedlíky, podkrkonošské kyselo či pikantní guláš.
Během předvánočních trhů využily desítky návštěvníků výjimečnou možnost zaparkovat své vozy zdarma v podzemních garážích Nového pivovaru. Parkovací dům se veřejnosti otevře až od 1. prosince.
Interiéry budov opraveného pivovaru zůstaly lidem uzavřeny. Mnohé instituce, které rekonstruované budovy využijí, se totiž do pivovaru začnou teprve stěhovat. Krajský úřad Královéhradeckého kraje, jehož sídlem se pivovar stane, zahájí čtrnáctidenní stěhování zítra. Den otevřených dveří, který bude pro veřejnost možností prohlédnout si opravené vnitřní prostory, krajský úřad chystá a měly by proběhnout koncem letošního roku.
Pivovarské nádvoří může vedle trhů, jaké proběhly o tomto víkendu, hostit také divadelní představení či koncerty. Na ploše nádvoří Nového pivovaru stavbaři díky rekonstrukci připravili ukotvení pro koncertní a divadelní pódia, vznikla místnost pro režii či zázemí pro organizátory akcí.
Během odpoledního programu mohli návštěvníci Předvánočních trhů v Novém pivovaru slyšet vystoupení ktálovéhradeckých trubačů.
Součástí trhů byla i ochutnávka krajových specialit, které přichystali studenti středních škol z oboru gastronomie z Nové Paky a ze Smiřic. Podávalo se krkonošské kyselo, chlupaté knedlíky s uzeným masem a se zelím, preclíky, koláčky, ...
Zatímco rodiče procházeli stánky a nakupovali vánoční dárky, pro děti se v jednom ze stanů hrála pohádka.
V neděli už bylo opravdové zimní počasí.