Pražské gorily najdou přechodné útočiště ve dvorské zoo, levharti z Prahy již v Podkrkonoší jsou

5. 6. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Levharti obláčkoví, guerézy pláštíkové, čápi marabu či pelikáni ze zatopené zoologické zahrady v Praze našli přechodné útočiště v ZOO Dvůr Králové nad Labem. V Praze je také již připraveno vše na převoz sedmi pražských goril do dvorské zoo. Jejich přesun by se měl uskutečnit, jakmile to popovodňová situace v Praze dovolí. Celkem je už ve dvorské zoo zhruba 40 „pražských“ zvířat.

„Včera odpoledne do Dvora dorazil pár levhartů obláčkových a 8 opic – gueréz. Mezi 28 ptáky je také čtyřdenní mládě pelikána. Na příjem pražských goril je již dvorská zoo připravena. Transportní vybavení ze Dvora na přesun těchto velkých lidoopů je již v Praze a čeká se jen na nejvhodnější okamžik pro přesun,“ popsal transporty zvířat náměstek královéhradeckého hejtmana Otakar Ruml, který se zúčastnil dnešního jednání krizového štábu kraje.

ZOO Dvůr Králové, která funguje již přes 60 let, je jednou z největších zoologických zahrad v naší zemi a je jedním z nejvýznamnějších chovatelů afrických zvířat na světě. Je unikátním například svými chovy nosorožců, žiraf, zeber, buvolů a řady různých druhů antilop.