Potravinářskou firmou roku v hradeckém kraji opět Pekárna Lično

17. 9. 2007 Autor: Imrich Dioszegi

(ČTK) - Titul Potravinář a potravina roku 2007 v Královéhradeckém kraji letos opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku. Výsledky soutěže, kde o pořadí rozhodují hlasy lidí, byly dnes vyhlášeny na krajských dožínkách v Hradci Králové. Cílem klání, do jehož druhého ročníku se letos přihlásilo 29 firem, je propagace potravinářského odvětví hradeckého kraje. Vyhlašovatelem soutěže je hradecké hejtmanství.

Pekárna Lično, která patří hradecké společnosti BEAS, letos vyhrála se svým Ličenským chlebem. Podnik má 185 zaměstnanců a vyrábí téměř 300 druhů pekařských a cukrářských výrobků. Pekárna Lično současně zvítězila i v kategorii mlýnských a pekárenských výrobků, řekl ČTK ředitel Agrární komory Hradec Králové Jindřich Fryš.

V dalších kategoriích si ocenění odnesla společnost Strix Hořice za hořické trubičky, Zepo Bohuslavice za grilovací klobásu, Podorlická sodovkárna z Rychnova nad Kněžnou za jablečný mošt, společnost Niva Dolní Přím za sýr niva a firma Agrospol Bolehošť za bolehošťské kysané zelí.

Hejtmanství spolu s krajskou agrární komorou soutěž od května do srpna ve velkých městech podpořilo devíti prezentačními akcemi, na které přišlo asi 45.000 lidí. Hlasování vyplněním hlasovacího lístku či posláním hlasu na internetu se zúčastnilo přes 4700 lidí.

Výroba potravin v hradeckém kraji prošla v posledních 15 letech zásadními změnami. Skončily například mlékárny v Hradci Králové, Josefově, Trutnově a Jičíně, pivovar v Hradci Králové, masokombináty v Březhradě a Vamberku. V konkurzu skončily konzervárny Koli Holding z Nového Města nad Metují. Z původních sedmi cukrovarů zůstal v kraji jediný v Českém Meziříčí.

Podle Českého statistického úřadu je nyní v kraji 20 potravinářských firem s více než 100 zaměstnanci. Tržby těchto firem v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly o jedno procento na 1,77 miliardy korun a pracovalo v nich 3766 lidí.

Na dnešní dožínky, které jsou oficiálním zakončením žní, přišlo do hradeckých Šimkových sadů podle odhadu pořadatelů kolem 50.000 lidí. Prezentovalo se na nich asi 150 subjektů a lidé viděli například drezúru koní, stříhání ovcí, zemědělskou techniku, výběhy se zvířaty, ukázky řemesel. Na hlavním podiu vystoupila řada hudebních skupin a zpěváků.