Po Novém roce vyjdou do ulic tříkráloví koledníci

1. 1. 2013 Autor: Diecézní charita Hradec Králové

Po Novém roce tradičně vyjdou do ulic tříkráloví koledníci. Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR v celostátním měřítku již potřinácté. Koledníky se zapečetěnými pokladničkami budou lidé potkávat do 15. ledna.

Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem koledníka. V královéhradecké diecézi vyrazí do ulic přes 2500 skupinek tří králů, z nichž bezmála 150 bude koledovat v Hradci Králové a okolí.

Výtěžek sbírky je tradičně určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí. V Hradci Králové a okolí budou občané přispívat například na podporu poradenství pro oběti domácího násilí a lidi v nouzi.

Na Pardubicku budou koledníci prosit o dar na dovybavení a provoz mateřských center DaR a Holoubek, na Ústecko-orlicku na podporu Centra Pod střechou pro děti a mládež v Letohradě. V Náchodě budou koledníci vybírat příspěvky na provoz a vybavení Domu na půli cesty. Na Poličsku budou moci lidé podpořit Sociálně terapeutické dílny pro lidi s mentálním postižením a Občanskou poradnu, na Kutnohorsku Chráněné dílny pro lidi s handicapem a další služby.

Tři králové na koních budou projíždět městem v Pardubicích (6. ledna) a Poličce (5. ledna). Vánoční příběh opět ožije v představení živého betlému v Červeném Kostelci (6. ledna), Humpolci (5. ledna) a Kutné Hoře (10. ledna). Tříkrálové koncerty zazní 5. ledna v Přibyslavi, 6. ledna v Náchodě, Pardubicích, Ústí n. Orlicí a Přelouči. Komponovaný pořad Betlémská hvězda doprovodí sbírku v Jičíně (6. ledna). Hra Čtvrtý z Mudrců zakončí sbírku ve Vepřové na Havlíčkobrodsku (6. ledna). Výstavu Tříkrálová tradice na Kutnohorsku připravila pro širokou veřejnost kutnohorská Oblastní charita za podpory města.

Z části výtěžku sbírky podpoří Charity také výstavbu vodárny v indickém Nirmal Nagar, rozvojový projekt v rámci Adopce na dálku. V roce 2012 vynesla Tříkrálová sbírka v královéhradecké diecézi přes deset miliónů korun, které pomáhají ve více než sedmi desítkách charitních zařízení a projektech pro nemocné, handicapované, seniory, maminky s dětmi a lidi v tísni. Více informací je možné najít na www.hk.caritas.cz.