Památky v hradeckém kraji chystají na sezonu různé akce

4. 2. 2013 Autor: ČTK

(ČTK) - Státní památky v Královéhradeckém kraji chystají na novou sezonu desítky akcí. Nabídnou například prohlídky zámku s průvodci v kostýmech či koncerty. Zámek v Ratibořicích na Náchodsku letos poprvé umožní samostatné prohlídky zámeckými interiéry či putování komnatami osvícenými pouze svíčkami, řekl ČTK správce zámku Ivan Češka.

"Samozřejmě v místnostech zajistíme dozor, ale lidé budou mít možnost prohlédnout si komnaty vlastním tempem. Je to určené pro ty, kteří nemají zájem o komentovanou prohlídku. Samozřejmě současně s tím by chodily prohlídky s průvodcovským výkladem," řekl Češka. Návštěvníci budou mít poprvé tuto možnost v květnu při akci nazvané Květiny z napoleonských časů, která nabídne bohaté květinové výzdoby.

V první polovině září se jako součást Dnů evropského dědictví uskuteční večerní prohlídky zámku za svitu svíček. "Chceme to vyzkoušet, obě novinky vyhodnotíme po sezoně a uvidíme, jaký o ně bude zájem," řekl Češka. Ratibořický zámek nabídne také tradiční akce, jako například prosincovou akci Knížecí Vánoce na zámku a advent v Babiččině údolí.

Tradiční akce nabídne také zámek Hrádek u Nechanic na Královéhradecku, který sezonu zahájí již 23. března akcí nazvanou Velikonoce na zámku, připraven bude také hudební festival Romantický hrádek či vánoční program a koncerty. Různé koncerty nabídne v letních měsících také hospital na Kuksu na Trutnovsku, kde se také na konci srpna uskuteční festival barokní hudby a divadla Theatrum Kuks, na druhou polovinu listopadu jsou připravené vánoční trhy.