Ovocnáři v Hořicích hledali nejchutnější jablko z loňské úrody

4. 1. 2013 Autor: ČTK

(ČTK) - Kolem 140 ovocnářů, zahrádkářů, výzkumníků i laiků z celé republiky v Hořicích na Jičínsku degustovalo jablka z loňské úrody. Hodnocení by mělo dát obrázek o tom, které odrůdy konzument preferuje jako nejchutnější. ČTK to řekl ovocnář František Paprštein z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského Holovousy. Degustaci ústav pořádal po čtyřiačtyřicáté, její výsledky bude mít spočítané do několika dnů.

O přízeň degustátorů se letos ucházelo 45 odrůd, všechna jablka byla ze sadů holovouského ústavu. "Asi 40 procent odrůd je letos hodnoceno vůbec poprvé. To nikdy nebylo, obvykle bylo prvně hodnocených odrůd kolem čtvrtiny," řekl Paprštein. Právě u nových odrůd si ovocnáři chtějí při degustaci ověřit reakci populace. Zjišťují si tím perspektivu nově vyšlechtěných odrůd a jejich možné uplatnění na trhu. Nové odrůdy mnohdy nemají ještě ani jméno.

Česká populace má podle Papršteina ráda sladší jablka. "Jinak tomu je u západních zemí. Tam vyhrávají odrůdy sladce navinulé nebo navinulé s křuplavým charakterem dužniny," řekl.

Degustátoři stupnicí od jedničky do devítky hodnotí vůni, slupku, konzistenci dužniny, šťavnatost, kyselost a celkovou chuť jablka. Odrůdy hodnotí takzvaně naslepo, jejich název neznají. Aby se jim chutě nemísily jedí mezi vzorky kolečko rohlíku. Mezi dnes hodnocenými vzorky bylo i 17 odrůd původem z ciziny, a to z USA, Německa, Francie, Velké Británie, Nizozemska, Nového Zélandu, Belgie a Itálie.

Loni se překvapivým vítězem degustace stala odrůda Melrose, která byla vyšlechtěna v USA křížením odrůd Jonathan a Red Delicious. V minulosti se tato starší odrůda obvykle umísťovala mezi desátým až 15. místem. Degustátory nejvíce zaujala šťavnatostí a vůní.

Jablka jsou v Česku ovocem s nejvyšší spotřebou. Průměrný Čech ročně sní kolem 23 kilogramů jablek či výrobků z nich. Za jablky následují pomeranče a mandarinky. Na třetím místě jsou banány se spotřebou 12 kilogramů. Celková spotřeba čerstvého ovoce v Česku se v posledních letech pohybuje mezi 80 až 90 kilogramy na osobu a rok.