Opravená psychiatrie v Novém Městě nabídne pacientům příjemnější prostředí

9. 10. 2012 Autor: Petr Vinklář

Jakoby se pacientům otevřela úplně nová nemocniční budova: tak bude působit patrová vila psychiatrie v Novém Městě nad Metují, jejíž rekonstrukce v těchto dnech skončila. Díky stavbě, která vyšla Královéhradecký kraj na 25 milionů korun, bude pobyt v zařízení pohodlnější a rozšíří kapacita kliniky o lůžka, která v tomto oboru v kraji chyběla. Pacientům by měly nové prostory začít sloužit do konce roku.

„Tato klinika již nevyhovovala standardům kvality poskytované péče. Stavba celkově zlepšila pobyt v tomto zdravotnickém zařízení. Dosud bylo na jednom pokoji i sedm pacientů, po rekonstrukci by měly v nemocnici sloužit maximálně třílůžkové pokoje. Investice by měla také snížit náklady na provoz této budovy,“ uvedla Jana Třešňáková, radní Královéhradeckého kraje pro oblast zdravotnictví.

Během prací pacientům novoměstské psychiatrie slouží volné prostory nemocnice v Opočně. Stavba začala vloni na podzim a dotkla se také modernizace střechy vily, kde psychiatrie sídlí již několik let. „Klinika se dočkala také rekonstrukcí kotelny a vytápěcího systému. Během vnitřních úprav budovy došlo také na výměnu oken. Díky rekonstrukci bude v každém patře kliniky umístěno dvacet lůžek. Dosud zařízení obývalo pouze jedno patro,“ doplnila radní Třešňáková.

Budova psychiatrie leží v klidové části města a je obklopena zahradou, což je vzhledem k zaměření tohoto zdravotnického zařízení výhodné.

Novoměstská psychiatrie je součástí Oblastní nemocnice Náchod. Ta je největším oblastním zdravotnickým zařízením kraje. V rámci své spádové oblasti slouží zhruba 120 tisícům lidem a na svých odděleních nabízí 650 lůžek.