Nemocnice jednají s pojišťovnami o smlouvách, rozsah péče v kraji zůstane

22. 11. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Nemocnice ve správě Královéhradeckého kraje zatím nemají uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami na příští rok. Přestože se nemocnice se s pojišťovnami již dříve dohodly, že rozsah péče poskytované krajskými nemocnicemi, se od příštího roku nezmění, smlouvy obě strany stále nepodepsaly. Královéhradecké nemocnice se totiž připojily k deklaraci, podle které uzavřou smlouvy se zdravotními pojišťovnami až společně se všemi krajskými nemocnicemi v zemi.

„Systém zdravotnictví dlouhodobě ekonomicky diskriminuje krajské nemocnice. Proto jsme přikročili ke společnému postupu všech těchto zařízení v rámci Asociace krajských nemocnic. Postavení krajských nemocnic je z ekonomického pohledu nespravedlivé ve srovnání například s fakultními nemocnicemi. Pokud by se nepodařilo uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami do konce roku, pro pacienty v našem kraji by to přesto nic neznamenalo,“ uvedla Jana Třešňáková, krajská radní odpovědná za oblast zdravotnictví.

Pojišťovny koncem loňského roku vypověděly smlouvy všem nemocnicím v zemi. Během jednání o nových dohodách pojišťovny tlačily na rušení nemocničních lůžek. Dříve se dohodly zdravotní pojišťovny s ministerstvem zdravotnictví, že plošně ve všech nemocnicích zmizí na 10 tisíc lůžek. „V našem kraji jsme během posledních čtyřech let zrušili více než 200 zbytných lůžek a rozsahu zdravotní péče ani ekonomiky nemocnic se to nijak nedotklo. Na zachování rozsahu péče jsme se v našem kraji již dříve s pojišťovnami dohodli,“ řekl Martin Scháněl, ředitel krajského zdravotnického holdingu.

Podle předběžných dohod se zdravotními pojišťovnami budou v kraji nadále sloužit pacientům například dvě iktová centra, přibude několik lůžek neurologie, JIP či rehabilitace v Trutnově a v Náchodě.

Královéhradecký kraj se na svém území stará o čtyři oblastní nemocnice v Trutnově, Jičíně, Náchodě a Rychnově nad Kněžnou a jednu městskou nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. Celkem v krajských nemocnicích slouží lidem na 1500 lůžek a pracuje v nich 2,5 tisíce zaměstnanců.