Nejlepší žáci v oboru tesař jsou již po čtvrté ve Střední škole řemeslné v Jaroměři

18. 2. 2013 Autor: Zdeněk Vítek, zástupce ředitelek pro odborný výcvik, Střední škola řemeslná v Jaroměři

Střední škola řemeslná v Jaroměři uspořádala v pořadí již čtvrté ročník soutěže odborných dovedností žáků v oboru tesař z celých Čech. Vítězi se stali Milan Klusoň a Antonín Berka, studenti Střední školy řemeslné Jaroměř. Kvalitu středního odborného školství v Královéhradeckém kraji potvrdilo třetí místo Dominika Franka a Daniela Šafaříka ze SOŠ a SOU Hradec Králové. Vyhlašovatelem tohoto klání mladých řemeslníků byl Cech klempířů, pokrývačů a tesařů. Soutěž, nad kterou převzal osobní záštitu hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, se konala 12. a 13. února 2013 v areálu truhlářských dílen v Jaroměři.

Soutěže se zúčastnilo celkem 30 soutěžících z 15 škol. Ve dvoučlenných družstvech studenti plnili dva úkoly. Nejprve odpovídali na teoretický test v počítačové verzi v nově vybudované počítačové učebně školy, poté následoval praktický úkol, který spočíval ve zhotovení makety střešní konstrukce „pultové střechy s vikýřem“ s úžlabím – v časovém úseku deseti hodin. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání cen se uskutečnilo 14. 2. 2013 v sídle Královéhradeckého kraje za přítomnosti krajské radní pro školství Táni Šormové, vedoucí odboru školství Radmily Šulcové a ředitelky Střední školy řemeslné v Jaroměři Jitky Kočišové.

Ředitelem soutěže byl předseda tesařského cechu Martin Maršík, výsledky žáků hodnotila porota složená z odborníků:

  • Ivan Dvořák (předseda) – Střešní pláště s.r.o. Pardubice, člen KTP, inspektor řemesla, člen Společenstva zabývající se střešními kritinami a tesařskými konstrukcemi;

  • Bohuslav Kolovratník – tesař s dlouholetou praxí na zaslouženém aktivním odpočinku

  • Jan Tóth – člen Společnosti zabývající se dřevostavbami a izolacemi střešních konstrukcí

  • Bohumil Šnajdr – Tesařství se zaměřením na historické krovy a tesařské konstrukce

Výsledky soutěže:

  • 1. místo: Milan Klusoň a Antonín Berka, Střední škola řemeslná Jaroměř (174 bodů, učitel odborného výcviku pro obor tesař Ladislav Kubias), 
  • 2. místo: Jan Rada a Jan Kukla, SOU stavebního Plzeň (169 bodů)
  • 3. místo: Dominik Franko a Daniel Šafařík, SOŠ a SOU Hradec Králové (168 bodů)

Organizátoři soutěže touto cestou děkují všem mistrům, učitelům a ostatním pracovníkům škol, kteří připravují žáky na budoucí technická povolání. Poděkování patří zároveň všem sponzorům, kteří finančně a materiálově podpořili tuto soutěž, především panu Josefu Lorenzovi a Jiřímu Odvárkovi ze společnosti ALO Group s.r.o., kteří nejen že podpořili soutěž, ale zapůjčili i Střední škole řemeslné v Jaroměři nářadí pro výuku v celkové výši půl miliónů korun.

Fotogalerie