Nádvoří pivovaru oživí masopustní veselí a zabijačka
Masopustní veselí spojené s průvodem maškar či zabijačkové hody oživí 2. února nádvoří Regiocentra Nový pivovar v Hradci Králové. Zatímco folklórní soubory lidem připomenou lidové tradice související s masopustem, zruční řezníci předvedou návštěvníkům přímo na nádvoří klasickou českou zabijačku s ochutnávkou a prodejem jejích specialit.
„Masopust je po předvánočních trzích další akcí, kterou chceme oživit nově zpřístupněnou část v historickém centru města. Programem masopustu chceme přilákat například rodiny s dětmi, které by se mohly s touto ne zcela rozšířenou tradicí blíže seznámit,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.
Atmosféru masopustu bude oživovat vystoupení folklorního souboru Barunka Česká Skalice s masopustním průvodem masek. Nádvořím budou znít lidové písně, které bude vyhrávat také mezi jednotlivými stánky harmonikář Antonín Kandler a dechový orchestr Hradečanka.
Na nádvoří pivovaru budou přímo před očima návštěvníků vznikat zabijačkové výrobky: jelita, jitrnice či tlačenka, které budou moci lidé ochutnat. Zájemcům řezníci vysvětlí, jakým způsobem a podle jakého receptu speciality vznikají. Na nádvoří budou moci lidé pozorovat také řezníky při bourání vepřového, jak se při zabijačce provádí.
Diváci masopustu se budou moci zahřát vedle běžných teplých nápojů také třeba pivním punčem či medovinou a budou si moci koupit lidové speciality jako trdelník či preclíky.
Termín masopustu, který jako lidový svátek předcházel Popeleční středě a tím i čtyřicetidennímu předvelikonočnímu půstu, organizátoři zvolili podle církevních zvyklostí. Zprávy o prvních masopustních zvycích na našem území jsou staré sedm století.