Na přehlídku vrtulníků přiletí do Hradce Králové desítky strojů

10. 4. 2013 Autor: ČTK

Na královéhradeckém letišti se od 9. do 11. května uskuteční přehlídka vrtulníků nazvaná European Helicopter Show (EHS). Akce, na kterou dorazí desítky strojů, nabídne odborné semináře i letecké ukázky pro veřejnost. Lidé uvidí i legendární americký vrtulník Cobra AH1.

"Díky rozšíření akce se mohou návštěvníci hradeckého letiště těšit na největší letovou ukázku v historii s řadou opravdu špičkových vrtulníků a letounů, které nejsou běžně k vidění," uvedl za organizátory Daniel Tuček. Čtvrteční a páteční program EHS bude určený pro odbornou veřejnost. Na letišti se představí desítky firem nabízející výrobky a služby v oblasti letecké záchranné služby, přepravě lidí či vrtulníků určených pro hašení požárů.

Na sobotu 11. května pořadatelé chystají letecký den, na kterém budou k vidění ukázky praktické činnosti záchranářů. Za největší lákadlo však lze letos rozhodně označit přílet legendárního amerického vrtulníku Cobra AH1, který v sobotu předvede i letovou ukázku.

Mezinárodní setkání vrtulníků se na hradeckém letišti konalo již v minulosti pod názvem Helicopter show. Například v roce 2007 dorazilo na letiště na 25.000 návštěvníků, kteří si prohlédli zhruba dvě desítky vrtulníků a stejný počet letadel.