Na povodňové sbírce se scházejí první peníze, přispěl i hejtman

11. 6. 2013 Autor: Jiří Hošna

Na kontě povodňové sbírky, kterou vyhlásil Královéhradecký kraj, se již po prvním dni začaly scházet peníze. Mezi prvními, kteří přispěli, byl i hejtman Lubomír Franc. Sbírka je určená pro obce v Královéhradeckém kraji, které se potýkají se škodami způsobenými ničivou povodní na začátku června.

„Rád bych všem, kteří již přispěli, poděkoval za jejich pomoc a solidaritu s postiženými obcemi. Věřím, že se příspěvků sejde ještě mnohem více a že pomohou významně k tomu, aby se život v poničených obcích dostal do normálních kolejí. Kraj bude peníze ze sbírky rozdělovat naprosto transparentně a bude je směřovat tam, kde je jich nejvíce potřeba,“ řekl hejtman Franc.

Číslo speciálního konta povodňové sbírky je 107-5068790267/0100.

Řada větších měst již přislíbila, že možný příspěvek do povodňové sbírky projedná na svých radách a zastupitelstvech při nejbližší příležitosti. „Na dnešní radě předložím návrh, aby město Náchod přispělo na sbírku vyhlášenou Královéhradeckým krajem padesáti tisíci korunami. Vyhlášení povodňové sbírky je dobrý krok a předpokládám, že radní budou s příspěvkem souhlasit. Náchod rovněž vyhlásil humanitární sbírku a úzce spolupracuje s městem Terezín, kam vyslal dobrovolné hasiče,“ řekl starosta Náchoda Jan Birke.

Hejtman poslal dopis s výzvou o pomoc i firmám a podnikatelům přes krajskou Hospodářskou komoru. Řada z nich reagovala i tak, že může poskytnout materiální či technickou pomoc. Tu dle potřeby a požadavků jednotlivých obcí zprostředkovává krizové oddělení krajského úřadu. Pomoc nabídli i soukromé společnosti z Polska.

Královéhradecký kraj uvolní na odstraňování povodňových škod v obcích pět milionů korun. Záměr bude schvalovat zastupitelstvo 17. června. Mezi nejhůře poničené obce v kraji patří Rudník, Hostinné a Svoboda nad Úpou. Kraj každé z nich poskytl v první fázi zálohu 150 tisíc korun na odstraňování následků povodní. Na pátečním mimořádném zasedání pro ně také rada kraje schválila dalších sto tisíc korun jako výjimečný dar.