Na povodňové sbírce je po prvním dni téměř 70 tisíc korun. Hejtman jednal se starosty obcí, které voda poničila nejvíce

12. 6. 2013 Autor: Jiří Hošna

Na kontě povodňové sbírky, kterou vyhlásil Královéhradecký kraj, se již sešlo téměř sedmdesát tisíc korun. Svůj příspěvek zatím poslaly dvě města, jedna firma a osm jednotlivců. Sbírka je určená pro obce v Královéhradeckém kraji, které se potýkají se škodami způsobenými ničivou povodní na začátku června.

„Těší mě, že má sbírka ohlas a přispěli do ní zatím jak města, tak i firmy a občané. Děkuji všem za solidaritu s postiženými obcemi. Věřím, že pro jejich obyvatele bude znamenat úspěch sbírky nejen finanční pomoc při odstraňování škod, ale i psychickou podporu,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Číslo speciálního konta povodňové sbírky je 107-5068790267/0100.

Se starosty nejvážněji zasažených obcí a obcí, kde je třeba řešit nejvážnější škody, dnes opět jednal hejtman. Se zástupci Hostinného, Rudníku a Svobody nad Úpou se hovořilo se zejména o tom, jak koordinovat pomoc těmto obcím a jak co nejrychleji a nejefektivněji zaevidovat a odstranit škody po povodni. V Chotěvicích se dnes začal odstraňovat dvacetimetrový železný most, který váží 28 tun, protože má vážně poškozený jeden z pilířů.

Povodeň v Královéhradeckém kraji způsobila škody ve více než stovce obcí. Rudník, Hostinné a Svoboda nad Úpou dostaly od kraje v první fázi zálohu 150 tisíc korun na odstraňování následků povodní. Na pátečním mimořádném zasedání pro ně také rada kraje schválila dalších sto tisíc korun jako výjimečný dar. Královéhradecký kraj uvolní na odstraňování povodňových škod v obcích další miliony. Záměr bude schvalovat zastupitelstvo 17. června.