Na Národní seznam ČR přibude „fenomén východočeské loutkářství“

14. 11. 2012 Autor: Lenka Jaklová

Členové Národní rady pro tradiční lidovou kulturu doporučili k zápisu na Seznam nehmotného kulturního dědictví další tři statky – mezi nimi také východočeské loutkářství. Souhlas s tímto rozhodnutím svým podpisem musí ještě stvrdit ministryně kultury Alena Hanáková. Poté bude fenomén východočeského loutkářství připojen na prestižní národní seznam hned vedle slováckého verbuňku, vesnických masopustních obchůzek a masek na Hlinecku, jízdy králů na Slovácku, sokolnictví a myslivosti.

Východočeské loutkářství nominovali na zápis v únoru letošního roku hejtmani obou východočeských krajů. Nositeli statku jsou zástupci občanského Sdružení pro podporu tradic východočeského loutkářství.

„Pro všechny amatérské i profesionální loutkáře je to velmi prestižní ocenění. Rádi bychom na něj v budoucnu navázali úsilím přesvědčit o výjimečné hodnotě loutkářství našeho regionu i mezinárodní odbornou porotu v UNESCO,“ uvedla Jana Dražďáková, předsedkyně sdružení a někdejší ředitelka hradeckého Divadla Drak.

Se snahou zviditelnit východočeské loutkářství přišel Královéhradecký kraj, který se tento fenomén trvale snaží propagovat. Historicky první prokázaný český loutkář Jan Jiří Brát se totiž narodil ve Studnici u Náchoda a jedno z prvních doložených představení se hrálo už v roce 1697 na Kuksu, kde lázeňské hosty hraběte Šporka bavil kočovný loutkář J. Ch. Neumann.

„Z této tradice dodnes čerpají desítky amatérských loutkových divadel, profesionální Divadlo Drak v Hradci Králové a v Pardubickém kraji na ni úspěšně navazuje nejstarší amatérská přehlídka na světě Loutkářská Chrudim či Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi,“ řekla královéhradecká radní Lenka Jaklová, iniciátorka zápisu loutkářství na Národní seznam i reprezentativní seznam UNESCO.

Fotogalerie