Na korekce stát Regionální radě Severovýchod nepůjčí

24. 5. 2013 Autor: Eva Jouklová

Regionální rada Severovýchod nemůže požádat ministerstvo financí o 378 milionů korun coby návratnou finanční půjčku. Potřebuje ji na zaplacení tak zvané korekce za chyby identifikované při auditech projektů podpořených z ROP Severovýchod v letech 2011 a 2012. Podle ministra Kalouska si mohou od státu půjčit pouze kraje.

Obnovení certifikace pro ROP Severovýchod se komplikuje. Ministr financí Miroslav Kalousek odmítl půjčit Regionální radě prostředky určené na úhradu sankcí, které požaduje Evropská komise. „Půjčku na úhradu finanční opravy poskytneme pouze krajům,“ uvedl ve svém dopise ministr.

Podle usnesení Výboru Regionální rady z 10. května měla o návratnou půjčku požádat regionální rada. „Nyní je však třeba usnesení změnit,“ uvedl pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák. Také zástupci krajů se půjčky obávají. Královéhradecký kraj zrušil 23. května veřejnou zakázku na dodavatele stavby u projektu modernizace a dostavby náchodské nemocnice za více než miliardu korun. Investici měla pomoci až 400 milionová dotace z ROP Severovýchod. Podle všeho však kraj kvůli stávajícím finančním rizikům od projektu upustí.

ROP Severovýchod je v současné době jedním z pěti programů v České republice (spolu s ROP Jihovýchod, ROP Střední Morava a OP Přeshraniční spolupráce Česká republika - Polsko či OP Doprava), které mají nejvíce certifikovaných výdajů. Zatím se podařilo certifikovat 7,3 miliardy korun, a to i přesto, že byla na začátku loňského roku certifikace pozastavena. Proplatily se 12,3 miliardy korun. V severovýchodních Čechách se dokončilo 430 projektů z 588 realizovaných.

Certifikaci je třeba obnovit do konce letošního roku, aby nebylo ohroženo proplácení dotací v letech 2014 a 2015.