Cyklostezka mezi H. Králové a Kuksem by mohla fungovat v květnu

31. 1. 2013 Autor: ČTK

(ČTK) - Cyklostezka mezi Hradcem Králové a Kuksem na Trutnovsku by měla začít sloužit cyklistům a bruslařům v květnu. Stavbaři práce v zimě přerušili, na jaře zbývá dokončit například montáž dopravního značení či mechanických zábran proti vjezdu aut. ČTK to řekl starosta Smiřic a předseda správní rady společnosti Královéhradecká labská Luboš Tuzar.

Podle původního plánu měla být stavba dokončená letos v lednu ledna. "Z klimatických důvodů jsme ji přerušili, na dokončení stavby je třeba dva až tři týdny prací," řekl Tuzar. Podle něj by měly stavební práce začít v březnu, v dubnu je plánovaná kolaudace a od května by měla být stezka otevřená. Na 26 kilometrů dlouhé stezce je ještě potřeba doasfaltovat povrch asi na 400 metrech v okolí Smiřic," uvedl Tuzar.

Výstavba cyklostezky po břehu Labe začala loni v červnu, stavba bude stát zhruba 45 milionů korun bez daně z přidané hodnoty, zhruba 90 procent nákladů zaplatí Evropská unie. Stezka propojí krajské město, Smiřice a Jaroměř s barokním hospitalem na Kuksu. V posledních letech se mluví také o výstavbě cyklostezky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Podle prvních odhadů by vybudování 23 kilometrů dlouhé stezky mělo stát zhruba 130 milionů korun.