Modernizace lůžkových oddělení či zateplení budov: rekonstrukce se plánují i pro rychnovskou nemocnici

29. 11. 2012 Autor: Imrich Dioszegi

Modernizace či stavební úpravy lůžkových oddělení či zateplení a výměny oken nemocničních budov: to jsou jen některé z plánovaných rekonstrukcí, které mají vylepšit stav Oblastní nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Tyto investice, které zlepší kvalitu poskytované péče i sníží provozní náklady nemocnice, nyní plánuje Královéhradecký kraj.

„Některá pracoviště rychnovské nemocnice, především lůžkové části, modernizaci nutně potřebují. Role této nemocnice je v souvislosti s rozrůstající se průmyslovou zónou v na Rychnovsku a rekonstrukcí náchodské nemocnice zcela nezastupitelná. Investice do náchodské nemocnice tak není rozhodně jediná, kterou v příštích čtyřech letech plánujeme,“ řekla Jana Třešňáková, krajská radní pro oblast zdravotnictví.

Mezi chystané akce patří například stavební úpravy lůžkové části chirurgického oddělení. Modernizace se má dotknout také centrálního rozvodu vzduchu pro operační obory – chirurgii a ortopedii - a přemístění pracoviště sterilizace do sousedství operačních sálů. „Nutná je také výměna oken a zateplení budov chirurgie a ortopedie, což by snížilo tepelné ztráty,“ doplnila radní Jana Třešňáková.

V příštím roce stavbaři v areálu nemocnice strhnout opuštěnou budovu kotelny a demolice by se měla dotknout také objektu bývalé hospodářské správy.

Během posledních čtyř let vznikla v rychnovské nemocnici nová lékárna, modernizovala se nemocniční IT síť za více než 5 milionů korun, rekonstrukcí prošlo oddělení následné péče či modernizovali generátory náhradních zdrojů elektrické energie.

Oblastní nemocnice Rychnov nad Kněžnou nabízí svým pacientům necelé tři stovky lůžek a zaměstnává na 460 lidí. Spádová oblast rychnovské nemocnice je až 90 tisíc lidí.