Mírný leden zlevnil péči o silnice, úspory jsou dva miliony

19. 2. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Letošní zima je zatím oproti loňsku mírnější: alespoň při pohledu do účetních knih silničářů, kteří se o sjízdnost silnic v Královéhradeckém kraji starají. Celkem se na zimní údržbě namrzlých a zasněžených silnic dosud ušetřily oproti loňsku 2 miliony korun. Lednové náklady byly dokonce oproti loňsku 15 milionů korun nižší.

„Rozhodující účet za zimu většinou vystaví silničářům únor. Soli mají zatím silničáři ve skladech dostatek. Průměrná zimní údržba vyjde v našem kraji celkově v průměru na 200 milionů korun ročně. Velice napjatě také sledujeme stav silnic a škody, které zima na vozovkách nadělá,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Karel Janeček.

Rekordně drahá byla zatím zima na přelomu let 2005 a 2006, která vyšla krajskou kasu celkem na čtvrt miliardy korun. Loňská zimní sezona vyšla oproti tomu na podprůměrných 189 milionů korun. Během ní však vznikly na silnicích škody za dalších zhruba 150 milionů korun.

Výjimečná zimní údržba byla v kraji také například na podzim 2009, kdy sníh zasypal silnice i v nižších polohách již v polovině října.