Mezi včelaře kraj letos rozdělili přes milion korun

24. 4. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Modernizace úlů, rozšíření a péče o populace včelstev a zlepšení jejich zdravotního stavu či podpora mladých včelařů: to jsou jen některé projekty a aktivity, které letos finančně podpořil Královéhradecký kraj na podporu práce včelařů. Více než 1,1 milionu korun letos rozdělil kraj mezi více než dvacet žadatelů, kteří v regionu působí. O poskytnutí dotací rozhodli v pondělí krajští radní a definitivně o něm musí rozhodnout zastupitelé na své schůzi v pondělí 29. dubna.

„Krajskou podporu dostali včelaři na horách, v Krkonoších či Orlických horách. Třeba v Domašíně, Studnici, ale také v Hradci Králové či v Jičíně prostřednictvím podpory tamních včelařských svazů. Všechny žadatele jsme uspokojit nemohli: celkově chtěli včelaři na svou činnost od kraje zhruba 3miliony korun,“ uvedl Otakar Ruml, náměstek královéhradeckého hejtmana.

Celkově si včelaři v kraji rozdělili v posledních čtyřech letech krajskou podporu ve výši zhruba šest milionů korun. Peníze z krajského rozpočtu jim pomohly mimo jiné s pořízením vybavení, výměnou starých nevyhovujících úlů za nové, pořízením včelstev a rozvojem včelařství.

O dotaci mohou žádat zkušení včelaři, její minimální výše činí 35 tisíc korun. Projekt může být rozložen až na 18 měsíců. Při posuzování předložených žádostí kraj vybírá podle finančních zdrojů programu spíše menší počet kvalitních projektů, které obdrží dotaci v požadované výši, namísto plošného ponižování dotací tak, aby se dostalo na všechny.