Lidé si mohou nechat zdarma změřit výskyt radonu v bytě

15. 5. 2013 Autor: Jiří Hošna

Všichni, kteří se chtějí ujistit o tom, že je v jejich bytě či domě neohrožuje škodlivý radon, si mohou nechat změřit jeho přítomnost zdarma. Umožňuje to speciální státem hrazený program. Zároveň lidé mohou prostřednictvím Královéhradeckého kraje žádat i o dotaci na ozdravná protiradonová opatření.

„V rámci Radonového programu ČR si kdokoliv může nechat informativně změřit radon ve svém bytě či domě. Měření je jednoduché a státem plně hrazené. V případě, že při měření budou naměřeny vysoké hodnoty, poskytuje stát za stanovených podmínek finance na odstranění nebezpečí plynoucích z přítomnosti radonu. Žádosti o dotaci, která může činit až 150 tisíc korun na jeden byt, vyřizují pracovníci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

Nebezpečí radonu spočívá v tom, že není vidět ani cítit, vážně však poškozuje dýchací cesty a plíce. Česká republika patří k zemím s nejvyšší průměrnou koncentrací radonu v bytech na světě. To, že radon představuje po kouření nejvýznamnější příčinu rakoviny plic, uznala v roce 2009 i Světová zdravotnická organizace (WHO) a doporučila všem státům, aby věnovaly problematice radonu pozornost.

Informace o bezplatném měření radonu jsou k dispozici na internetových stránkách www.sujb.cz, www.radonovyprogram.cz či na stavebních úřadech a krajském úřadu. Obyvatelé Královéhradeckého kraje se s žádostí o měření mohou obracet přímo na Státní ústav radiační ochrany e-mailem radon@suro.cz nebo telefonicky 498 652 713. Žádosti o dotace vyřizuje Odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (kontaktní osoba: Lucie Feuchter, lfeuchter@kr-kralovehradecky.cz, tel. 495 817 486). Státní dotaci je možné obdržet teprve po provedení ozdravných opatření a následné kontrole jejich účinnosti.

Koncentrace radonu se vyjadřuje v jednotkách Bq/m3 (Becquerel na krychlový metr). Když je výsledek menší než 200, je riziko z radonu zanedbatelné. Mezi 200 a 400 je riziko přijatelné, nad 400 zvýšené a nad 1000 nepřijatelné. Pozornost je třeba věnovat nejen starším domům a bytům, ale i novostavbám. Zhruba každý dvacátý objekt v České republice má vyšší koncentrace radonu, než je hodnota doporučená v legislativě.