Letošní Regiontour bude ve znamení vojenských památek

12. 1. 2011 Autor: Jiří Hošna

Královéhradecký kraj se letos na brněnském veletrhu cestovního ruchu Regiontour představí jako ráj milovníků vojenské historie. Návštěvníci na prezentaci regionu uvidí mimo jiné virtuální prohlídky po objektech opevnění při česko – polské hranici. Budou také moci ochutnat regionální speciality a seznámit se s tradičními řemesly.

„Na veletrhu představíme všechny významné turistické oblasti regionu - Krkonoše a Podkrkonoší, Orlické hory a Podorlicko, Kladské pomezí a Hradecko. Královéhradecký kraj podporuje rozvoj turistického ruchu a každoročně poskytuje milionové dotace například na provoz cyklobusů a budování cyklostezek, na udržování turistických tras a běžkařských stop či na prezentaci regionu doma i v zahraničí,“ řekl náměstek hejtmana Josef Táborský, který ve čtvrtek krajskou prezentaci v Brně otevře.

Letošním tématem krajské prezentace budou vojenské památky a pevnosti. Lidé se tak budou moci seznámit například s pěchotním srubem Březinka a ukázkami zbraní, které obstarají milovníci vojenské historie. Dále uvidí ukázku modelů pevností ze Stachelbergu a virtuálně se seznámí s objekty opevnění, které leží při česko – polské hranici. Premiéru zde bude mít také nový soubor publikací zaměřených na aktivní dovolenou, gastronomické speciality, regionální výrobky a tradiční a kulturní akce v kraji. Představeno bude nové DVD s virtuálními prohlídkami regionu.

Na veletrhu bude v rámci doprovodného programu v provozu také laserová střelnice, ochutnávat se bude domácí jablečný mošt z Podkrkonoší, hořické trubičky, pivo Tambor a další regionální speciality. Téma pevnostních systémů v hlavní expozici je i pozvánkou na konferenci Vojenské památky v cestovním ruchu, která se uskuteční v polovině března v Hradci Králové a jejímž organizátorem je obecně prospěšná společnost Revitalizace Kuks.

V minulosti Královéhradecký kraj ve své expozici představil mimo jiné Krkonoše, hradeckou katedrálu Svatého Ducha, prezentoval se také například setkáním s ležením pruských vojáků z války 1866. Královéhradecký kraj je po Praze, jižních Čechách a jižní Moravě nejnavštěvovanějším regionem v zemi. Nejvíce turistů každoročně tradičně míří do Krkonoš za lyžováním.