Les Království odolává stoleté vodě: rozhodnou následující hodiny

2. 6. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Stoletou vodu, která v noci na neděli vyplavila Rudník, Hostinné a další podkrkonošské obce, brzdí labská přehrada Les Království. Pokud se naplní předpovědi meteorologů a deště už nebudou tak intenzivní jako v noci na dnešek, povodňová vlna na Labi by se na přehradě před Dvorem Králové měla zastavit. O dalším vývoji rozhodne počasí během následujících čtyř či pěti hodin. Komplikovaná zůstává situace na Jičínsku, kde během poledne a odpoledne stále silně pršelo.

„Nadále zůstáváme v pohotovosti a očekáváme další vývoj situace. V Rudníku a Hostinném by se už situace z dnešní noci opakovat neměla, voda tam opadla a začíná odstraňování škod. Jedná se tam i o případné pomoci, kterou by postižené obce potřebovaly. S velkou vodou se nyní potýkají hlavně na Jičínsku. Přímo na místě v Jaroměři, Dvoře, Hostinném, Rudníku, i obcích na Jičínsku jsme viděli, že krizové štáby v obcích mají situaci pevně v rukou a řídí záchranné práce. Kraj je však připraven kdykoli pomoci,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc na jednání povodňové komise, kterou svolal na 14:30.

O tom, zda povodeň dorazí do Dvora Králové a Jaroměře, kde od rána stavěli protipovodňové hráze, rozhodne další vývoj počasí. „Podle meteorologů a vodohospodářů by povodňovou vlnu přehrada Les Království měla zastavit. Záleží na tom, jak intenzivně bude do večera na horním Labi pršet,“ doplnil hejtman Lubomír Franc, který byl dopoledne v Jaroměři, Dvoře a na Lesu Království.

V souvislosti s povodněmi zemřel první člověk, který však neutonul v povodněmi zasažených oblastech Trutnovska a Jičínska. V Novém Městě nad Metují policisté vylovili vodáka, který patrně utonul při sjíždění Metuje mezi Peklem a Novým Městem.

Fotogalerie