Královéhradečtí a polští hasiči budou lépe spolupracovat

27. 2. 2013 Autor: ČTK

(ČTK) Hasiči z Královéhradeckého kraje a jejich kolegové z Dolnoslezského vojvodství v Polsku budou lépe spolupracovat. Umožní jim to rozšíření základní dohody o vzájemné pomoci v příhraničních oblastech obou regionů, kterou uzavřeli loni. Dodatek smlouvy, který v pondělí podepsal ve Wroclavi královéhradecký hejtman Lubomír Franc s dolnoslezským maršálkem, popisuje konkrétní záchranný plán poskytnutí pomoci mezi jednotkami.

Dodatek upřesňuje zásady a jasně definuje vzájemné závazky hasičských sborů na obou stranách hranice. Obsahuje také důležité informace týkající se seznamu sil a prostředků k různým typům zásahů, například požáru lesa, požáru objektu, vichřici. Jeho součástí je seznam kontaktních bodů a kontakty na operační střediska, obsahuje i charakteristiku jednotek české i polské strany.

Podle dohody mohou hasiči ze sousedního regionu operovat na 50 kilometrů širokém pásu obou stran státní hranice. Hasiči se podle smlouvy spolu také mohou školit, předávat si zkušenosti ze záchranných misí či zorganizovat společná cvičení nebo soutěže v požárním sportu.

Čeští a polští hasiči si pomáhali na obou stranách hranice už v minulosti. Například předloni v dubnu společně bojovali s požárem lesa v okolí Ruprechtického Špičáku na Náchodsku. Do boje s plameny hasiči tehdy nasadili letadlo a vrtulníky. Loňská smlouva jejich spolupráci oficiálně zastřešila.