Krajští zastupitelé navýšili dotace pro venkov o deset milionů

29. 3. 2013

Dalších deset milionů korun poskytli v březnu krajští zastupitelé svým rozhodnutím programu obnovy venkova. Obce v regionu každoročně z těchto dotací financují například stavby nových silnic, chodníků, veřejného osvětlení, zeleně či rekonstrukce škol. Kraj již takto za uplynulých devět let poskytl ze svého rozpočtu malým obcím téměř 400 milionů korun.

„Pro Královéhradecký kraj je program obnovy venkova jedním z prioritních dotačních titulů. V současné době je pro jeho potřeby vyčleněno pětadvacet milionů korun. Není ale vyloučené, že se dotace ještě navýší, pokud to výsledky hospodaření kraje dovolí,“ řekl náměstek hejtmana Otakar Ruml.

V loňském roce například dostaly na zateplení obecního úřadu téměř 600 tisíc korun Mokrovousy a půlmilionová dotace na zateplení sportovního a společenského centra šla i do Dolní Radechové. Dotaci ve výši 760 tisíc korun pak dostal Osek na opravu místní komunikace a přes 700 tisíc korun putovalo také do Kacákovy Lhoty na opravu chodníku.

Zájem o dotace z programu obnovy venkova každoročně několikanásobně převyšuje finanční prostředky, které kraj může ze svého rozpočtu vyčlenit. Loni například kraj evidoval 296 žádostí za 214 milionů korun. Nakonec podpořil celkem 158 žádostí v objemu 40 milionů.

Program obnovy venkova běží v Královéhradeckém kraji již devátým rokem. Kraj v něm obcím dosud rozdělil zhruba 400 milionů korun. Dotace mimo jiné obcím pomáhají i se zviditelněním v rámci soutěže Vesnice roku.