Krajské školy, muzea či galerie ušetří za plyn a elektřinu 14 milionů. Díky nákupu na burze.

6. 5. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Krajské školy, domovy důchodců, nemocnice, muzea či galerie ušetří během dalších dvou let 14 milionů korun na spotřebě plynu a elektřiny. Královéhradecký kraj spojil nákup těchto komodit pro své příspěvkové organizace najednou a nakoupil je koncem letošního dubna na Českomoravské komoditní burze v Kladně.

„Krajské organizace uspoří díky vhodnému načasování burzovního nákupu, správně zvolenou vyvolávací cenou a výhodnou fixací cen nakoupených energií na 2 roky při aktuálně nízké ceně elektřiny a stále stoupající ceně plynu na komoditních burzách. Podobně výhodně kraj pořizuje telekomunikační služby a krajské nemocnice nakupují spotřební materiál,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Sdružené nákupy pro více než sto krajských organizací kraj využívá od roku 2010. Tehdy poprvé nakupoval ve sdružených nákupech plyn a elektřinu. Díky centrálním nákupům je provoz krajských příspěvkových organizací levnější o desítky milionů korun ročně.

Dodávka elektrické energie je pro 447 odběrných míst v celkovém objemu 31 GWh na rok a zemního plynu pro 249 odběrných míst se spotřebou 65 GWh ročně. Mezi největší odběratele energií patří oblastní nemocnice, zdravotnická zařízení a Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje.